Varianta Omicron continuă să se răspândească rapid în toată lumea. Anthony Fauci: „După doza a treia de vaccin, protecția crește foarte mult”

Publicat: 06 12. 2021, 10:59
Actualizat: 06 12. 2021, 11:10
Sursa foto: Profimedia

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 continuă să se răspândească rapid la nivel mondial, la scurt timp după ce a fost identificată în Africa de Sud.

Astfel, în Danemarca, numărul de cazuri de infectare cu varianta Omicron a crescut de zece ori în două zile, scrie Observatornews.ro.

Cu toate acestea, specialiștii americani susțin că, potrivit datelor preliminare, noua variantă ar putea provoca forme mai ușoare ale bolii în comparație cu tulpina Delta.

În Statele Unite, varianta a fost depistată până în prezent în 16 state, dar varianta Delta rămâne dominantă încă.

Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergologie și Boli Infecțioase din Statele Uite (NIAID), spune că, potrivit primelor informații, varianta Omicron nu pare să provoace forme așa severe de boală, dar este nevoie de precauție.

„Până acum, (varianta Omicron, n. red.) nu pare să aibă un grad înalt de severitate. Dar trebuie să fim într-adevăr foarte atenţi când afirmăm că este mai puţin severă sau că nu provoacă forme grave ale bolii, în comparaţie cu Delta”, a declarat Fauci.

Varianta Omicron se răspândește extrem de rapid

Din nefericire, însă, varianta Omicron pare să se răspândească foarte rapid. În Danemarca, numărul de cazuri de infectare confirmate cu această nouă tulpină a crescut de la 18 la 183 în doar 48 de ore.

Mai mult, varianta Omicron are deja răspândire comunitară, însă specialiștii spun că vaccinarea rămâne o protecție eficientă și împotriva acestei tulpini.

După a treia doză de vaccin, nivelul (de protecţie) creşte foarte mult şi suntem siguri că va exista un anumit grad, poate un grad ridicat de protecţie şi împotriva variantei Omicron”, a mai spus Fauci.

Între timp, compania germană BioNTech a anunțat săptămâna trecută că a început să lucreze la un vaccin adaptat noii variante îngrijorătoare a SARS-CoV-2, Omicron.

Reprezentanții companiei spun că dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura sa standard în ceea ce privește noile variante.

Compania germană BioNTech, care a încheiat o alianță cu compania americană Pfizer așteaptă să primească „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale unor studii referitoare la noua variantă.

Aceste studii își propun să stabilească dacă noua tulpină descoperită în Africa de Sud poate să „fenteze” protecția oferită de vaccinul Pfizer-BioNTech.