OMS: Este nevoie de mai multe săptămâni pentru a înțelege mai multe despre tulpina B.1.1.529 a SARS-CoV-2

OMS: Este nevoie de mai multe săptămâni pentru a înțelege mai multe despre tulpina B.1.1.529 a SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/11/2021, 18:33

Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Christian Lindmeier, a anunțat vineri că sunt necesare „mai multe săptămâni” pentru a înțelege mai multe despre noua variantă a coronavirusului, B.1.1.529, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud.

Acesta a mai spus că experții OMS se reunesc vineri pentru a stabili dacă această variantă ar trebui clasificată ca fiind „îngrijorătoare” sau „de urmărit”, informează News.ro.

Pfizer și BioNTech au început deja să studieze această nouă variantă

Compania germană BioNTech, care a încheiat o alianță cu compania americană Pfizer așteaptă să primească „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale unor studii referitoare la noua variantă.

Aceste studii își propun să stabilească dacă noua tulpină descoperită în Africa de Sud poate să „fenteze” protecția oferită de vaccinul Pfizer-BioNTech.

„Am lansat imediat studii cu privire la varianta B.1.1.529, care diferă în mod clar de variantele cunoscute, deoarece prezintă mutaţii suplimentare la nivelul proteinei spike”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei germane.

„Pfizer şi BioNTech s-au pregătit, în urmă cu mai multe luni, să-şi ajusteze vaccinul în mai puţin de şase săptămâni şi să livreze primele doze în 100 de zile” în cazul în care vreo nouă tulpină se dovedește rezistentă la vaccin, a mai spus aceasta.

Ministrul Sănătății din Africa de Sud a anunțat joi descoperirea unei noi variante de coronavirus care pare să se răspândească rapid în anumite părți ale țării.

„Inițial, păreau niște focare izolate, dar de ieri, oamenii de știință au spus că pare să fie vorba despre o nouă tulpină”, a spus ministrul Sănătății, Joe Phaahla.

Acesta a subliniat că nu este clar în acest moment unde a apărut pentru prima dată această nouă tulpină.

Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Date iniţiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie sud-africană, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă în celelalte opt provincii ale ţării, au mai spus oamenii de ştiinţă.