WEBINAR GÂNDUL.RO și Medici pentru România. Medicul Adrian Marinescu: „În infecția cu SARS-COV-2 există o caracteristică foarte înșelătoare”

Publicat: 24 11. 2020, 17:30
Actualizat: 24 11. 2020, 17:35
Ce se întâmplă dacă ne vaccinăm împotriva COVID-19 și suntem deja infectați cu virusul, dar nu știm. Explicațiile medicului Adrian Marinescu (EXCLUSIV) / Mediafax Group / Eduard Vinatoru (FOTO)

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul”Matei Balș”, a vorbit, la WEBINAR-ul GÂNDUL.RO și Medici pentru România „Tratamente COVID19 aplicate în România vs. protocoalele mondiale” – „Cum a gestionat România pandemia în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel mondial”, despre importanța oxigenului în secțiile de spital în care sunt tratați pacienții cu coronavirus. De asemenea, în contextul tragediei de la Piatra Neamț, în care a izbucnit un incendiu pe secția de ATI, medicul spune că în spitalele din România o problemă o reprezintă suprasolicitarea instalației electrice.

Oxigenul și pacienții cu COVID

Trebuie să plecăm de la următoarea realitate. Când vorbim despre pacienții cu infecții SARS-COV-2, din păcate, ei au nevoie de un necesar mare de oxigen. În același timp, mulți pacienți într-un spital trebuie să folosească oxigen. Și apare o suprasolicitare. Însă, atenție, marea problemă nu este în sine legată de instalațiile de oxigen, ci de instalația electrică care este în spate. Suprasolicitarea se întâmplă de fapt la nivelul instalației electrice. Există multe situații când aceste instalații sunt vechi în spitalele din România”, a spus medicul infecționist Adrian Marinescu,

Cât privește instalația eletrică din cadrul institutului Matei Balș, Adrian Marinescu spune că instalația a fost schimbată, astfel încât lucrurile să se desfășoare în siguranță: „Noi am crescut practic capacitatea instalațiilor de oxigen, pentru că este absosolut vital să ai oxigen acum”, spune medicul Marinescu.

La noi luni de la pandemia de coronavirus, medicul Adrian Marinescu spune că spitalele din România au nevoie de mai multe locuri la terapie intensivă.

Concluzia este că spitalele care pot să meargă pe un dublu circuit epidemiologic, astfel încât să trateze și pacienți cu SARS-COV-2”, mai spune medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: ”Există o caracteristică foarte înșelătoare”

„În general tinerii, fie nu au o deloc o  simptomatologie că fac forme asimptomatice, fie fac forme ușoare. Și aici vorbim de o simptomatologie care seamănă cu o gripă sau o viroză. Însă nimeni nu are garanția că în mod cert va face o formă ușoară, chiar dacă e tânăr. În infecția cu SARS-COV-2 există o caracteristică foarte înșelătoare. Pacientul nu are lipsă de aer, nu-și dă seama că nu are suficient oxigen, iar parametrii obținuți prin toximetru arată exact contrariul. Este motivul pentru care acești pacienți ajung mult prea târziu la spital”, a mai spus medicul Marinescu în cadrul Webinarului GÂNDUL.