AVERTISMENT. Scăpăm și din asta? Ce se observă pe planetă cu ajutorul datelor satelitare! „Ne așteptam la asta”

Publicat: 20 05. 2020, 11:13
Actualizat: 06 04. 2021, 23:14

Viteza vântului în timpul uraganelor este în creştere, conform unei analize a datelor satelitare obţinute într-o perioadă de patru decenii, ale cărei rezultate au fost publicate în această săptămână. Furtunile și agresivitatea lor se întețesc la nivel global din cauza încălzirii.

 Un lucru este cert: încălzirea planetei este sursa acestor fenomene care devin din ce în ce mai extreme, avertizează cercetătorii.

Viteza maximă susţinută a vântului în timpul uraganelor a crescut cu circa 8 procente pe deceniu în perioada studiată, potrivit studiului „Proceedings of the National Academy of Sciences”, potrivit Agerpres.

AVERTISMENT. Furtunile au devenit mai puternice

Potrivit sursei citate, datele au fost studiate de o echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul pentru Informaţii de Mediu al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite şi de la Institutul Cooperativ pentru Studii Meteorologice Satelitare al Universităţii Wisconsin-Madison.

”Prin intermediul modelării şi a ceea ce cunoaştem despre fizica atmosferei, studiul este în concordanţă cu ceea ce ne-am aşteptat să observăm în condiţiile unei clime în încălzire, ca a noastră”, a declarat autorul principal al studiului, James Kossin, om de ştiinţă la NOAA, citat într-un comunicat de presă.

”Rezultatele noastre demonstrează că aceste furtuni au devenit mai puternice la nivel global şi regional, ceea ce este în concordanţă cu aşteptările privind modul în care uraganele răspund într-o lume care se încălzeşte”, a adăugat specialistul.

 India se pregătește de ciclonul Amphan

Autoritățile din India și Bangladesh se pregătesc să evacueze peste două milioane de oameni care locuiesc în zonele de litoral, în condițiile în care cele două țări urmează să fie lovite de ciclonul Amphan.

În India, aproximativ 300.000 de oameni ar urma să fie evacuați din zonele de coastă din statele West Bengal și Odisha, dar cei mai mulți oameni, aproape două milioane, ar urma să fie evacuați în zonele litorale din Bangladesh, potrivit CNN.