Raport îngrijorător: Încălzirea globală accelerată ar putea devasta omenirea până în 2050

Raport îngrijorător: Încălzirea globală accelerată ar putea  devasta omenirea până în 2050
Publicat: 04/06/2019, 22:25

Lucrarea, realizată de Centrul Național pentru Restaurarea Climei, nu este un studiu științific, ci o încercare de a modela scenarii în ceea ce privește viitorul planetei în funcție de cercetările deja făcute. Totodată, prezintă un viitor „întunecat” în care mai mult de un miliard de oameni ar putea fi strămutați, producția de alimente scade semnificativ, iar unele dintre cele mai populate orașe ale planetei vor fi parțial abandonate, scrie CNN.

Chris Barrie, un amiral pensionat și fostul lider al Forțelor de Apărare a Australiei spune că „după războiul nuclear, încălzirea globală produsă din cauza oamenilor este cea mai mare amenințare la adresa vieții pe planetă”.

Care este impactul creșterii cu 1.5 grade Celsius a temperaturii globale

„Un viitor apocaliptic nu este inevitabil, dar fără măsuri drastice rapide, perspectivele noastre nu arată prea bine”, adaugăamiralul pensionat.

Andrew King, lector la Universitatea din Melbourne, spune că evenimentele enunțate de acesta sunt plauzibile, deși este puțin probabil ca civilizația umană să dispară în 2050: „Fără îndoială, încălzirea globală este o amenințare serioasă pentru civilizația umană”. Deși King se așteaptă ca problemele menționate în raport să existe până în 2050, el nu este sigur de cât de răspândite vor fi.

Viitorul care ne așteaptă este unul dominat de catastrofe globale, potrivit raportului. Ian Dunlop și David Spratt, cercetători în schimbări climatice, avertizează că încălzirea globală este o „amenințare existențială la adresa umanității pe termen scurt și mediu”.

Cei doi au ajuns la concluzia că creșterea temperaturilor globale cu 3 grade Celsius până în 2050 înseamnă că 55% din populația lumii, de pe 35% din teritoriul planetei, vor trece prin 20 de zile căldură letală pe an, „dincolo de potențialul de supraviețuire al umanității”.

Într-un astfel de scenariu, multe ecosisteme, inclusiv cele din zona arctică, pădurea amazoniană tropicală și recifurile de corali vor dispărea. Cele mai afectate regiuni vor fi: Africa de vest, America de Sud tropicală, Orientul Mijlociu și Asia de sud-est, unde ar putea fi mai mult de 100 de zile pe an de căldură mortală, ceea ce ar duce la strămutarea a peste 1 miliard de oameni.

Producția de alimente ar fi și ea afectată din cauza scăderii catastrofale a populațiilor de insecte, căldurii prea puternice pentru ca oamenii să supraviețuiască în mai multe regiuni cheie, precum și din cauza deficitului masiv de apă potabilă. Producția scăzută de alimente va afecta și prețurile care ar crește exponențial, spun autorii lucrării.

Creșterea nivelului oceanelor și mărilor va face ca mulți locuitori din Mumbai, Jakarta, Hong Kong, Ho Chi Min City, Shanghai, Bangkok, Guangzhou și Manilla să părăsească aceste orașe. Aproape 15 milioane de locuitori din Bangladesh ar urma să-și părăsească și ei țara.

Un potențial dezastru

Acest raport nu este primul strigăt de disperare al cercetătorilor de a atrage atenția asupra prtoblemelor sociale care ar putea rezulta din încălzirea globală. Un articol al ONU a avertizat, în martie 2019, că perioada în care umanitatea mai poate să acționeze pentru a schimba lucrurile se apropie de final.

ONU mai susține că într-un scenariu în care umanitatea continuă fără să facă nimic, milioane de oameni vor muri prematur din cauza poluării aerului și vor avea loc extincții în masă ale anumitor specii. Totodată, poluarea apelor va face ca infecțiile cu microbi rezistenți la antibiotice să fie una dintre cauzele majore ale mortalității până în 2050.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024