Boris Johnson e acuzat că a dat Kremlinului ”undă verde” pentru a se pronunța în politica britanică, refuzând să evalueze dacă Rusia a încercat să influențeze referendumul Brexit

Publicat: 22 07. 2020, 08:55
Actualizat: 22 07. 2020, 08:58

Boris Johnson a fost acuzat că a dat „undă verde” interferențelor rusești în politica britanică, refuzând să evalueze dacă Rusia a încercat să influențeze referendumul Brexit din 2016.

Evaluarea faptului că Moscova a încercat să influențeze votul UE, respinsă de prim-ministrul britanic

Primul ministru a respins una dintre recomandările cheie din raportul mult așteptat – să publice o evaluare a faptului că Moscova a încercat să influențeze votul UE.

Comitetul de informații și securitate a făcut recomandarea după ce a constatat că miniștrii conservatori și agențiile de informații nu au făcut suficient pentru a investiga sau proteja Marea Britanie de eventualele imixtiuni ruse în referendum, HuffPost.

Dar guvernul a spus că, fără a avea dovezi de ingerințe până în prezent, o evaluare „retrospectivă” nu a fost „necesară”.

Refuzul guvernului a fost aspru criticat, Johnson se confruntă cu afirmații că s-a expus „sub acuzația de complicitate la denaturarea procesului nostru democratic”.

Liderul liberal-democrat, Ed Davey, a declarat: „Boris Johnson care a refuzat să lanseze o anchetă privind interferențele electorale ruse reprezintă o lumină verde pentru ei să o facă în viitor.

Guvernul a spus de către un grup de parlamentari, care trebuie să stabilească rolul interferenței ruse în cadrul referendumului Brexit pentru a ne proteja procesul democratic, dar totuși refuzăm să îl urmărim.

„Nu puteți spera să vă confruntați cu interferențe dacă nici nu verificați dacă se întâmplă.”

„În loc să-și bage capul în nisip, Boris Johnson trebuie să ceară comunității de informații să lanseze o investigație largă și finanțată corespunzător, astfel încât să putem înțelege exact ce influență a avut interferența rusă asupra democrației noastre.”

Fostul ministru al cabinetului, Stephen Dorrell, care prezidează acum mișcarea europeană, a declarat:

„Concluzia raportului potrivit căreia guvernul„ nu a luat măsuri pentru a proteja procesul Marii Britanii în 2016 ”este extraordinară”.

„Mișcarea Europeană nu contestă rezultatul referendumului din 2016, dar provocă guvernul să expună măsura în care Rusia a căutat să influențeze rezultatul.

„Eșecul în acest sens expune guvernul acuzației de complicitate la denaturarea procesului nostru democratic.

„Cei mai în favoarea proiectului Brexit iubesc să vorbească despre suveranitatea britanică – rămân totuși remarcabil de tăcuți atunci când sunt prezentați cu dovezi concrete de imixtiune străină în democrația noastră.

„Secretarul de externe vorbește despre„ actori ostili ”; acest raport îl determină să-și urmărească cuvintele cu acțiuni. ”

Purtătorul de cuvânt al apărării SNP, Stewart McDonald, a declarat: „În timpul campaniei electorale, Boris Johnson a afirmat că„ nu există absolut nicio dovadă care să știe că să arate vreo ingerință în vreun eveniment electoral britanic ”.

„Raportul – pe care premierul îl citise deja la acel moment – arată acum că acest lucru se datorează faptului că guvernul conservator nu l-a căutat.

„Această tentativă de obținere de la Downing Street a fost dezvăluită de concluziile comitetului.”