Marea Britanie urmează să prezinte modificările în privința migrației valabile de la 1 ianuarie. Ce reguli vor trebui să respecte cei care vor să se mute în Regat

Marea Britanie urmează să prezinte modificările în privința migrației valabile de la 1 ianuarie. Ce reguli vor trebui să respecte cei care vor să se mute în Regat
Marea Britanie urmează să prezinte modificările în privința migrației valabile de la 1 ianuarie. Ce reguli vor trebui să respecte cei care vor să se mute în Regat. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/07/2020, 14:26

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, ar urma să prezinte luni detalii cu privire la noile regulamente referitoare la imigrația în Marea Britanie după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Oficialul va face anunțul cu privire la noile reguli pe care imigranții vor trebui să le respecte de la 1 ianuarie pentru a veni în sprijinul organizațiilor și companiilor care se bazează pe forța de muncă din străinătate, informează The Guardian.

Ministerul de Interne de la Londra a anunțat anterior cele mai importante principii din cadrul noului sistem de imgrație, bazat pe puncte, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. Potrivit noului sistem, granițele Marii Britanii nu vor mai fi deschise pentru migranții necalificați și cei care nu dețin suficiente cunoștințe de limbă engleză.

De asemenea, migranții vor trebui să dovedească faptul că au o ofertă de muncă și că vor fi plătiți cu cel puțin 25.600 de lire sterline pe an.

Noile reguli se vor aplica și pentru cetățenii UE

Cu toate acestea, cea mai importantă schimbare anunțată de autoritățile britanice este aceea că libera circulație pentru cetățenii europeni în Regatul Unit se va încheia de la 1 ianuarie. Astfel, cetățenii UE vor primi același tratament din partea Londrei ca cetățenii statelor din afara Blocului comunitar.

Reprezentanții mediului de afaceri s-au declarat în repetate rânduri îngrijorați în legătură cu noile propuneri ale autorităților de la Londra și de impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra pieței muncii.

Totodată, universitățile din Regat sunt îngrijorate cu privire la o posibilă scădere a numărului de studenți străini.

Ministrul de Interne va încerca să atenueze o parte din aceste îngrijorări, când va prezenta un document de 130 de pagini cu detalii despre noile reguli privind migrația, inclusiv prevederile referitoare la studenți.

„Poporul britanic a votat să recapete controlul asupra granițelor noastre și pentru introducerea unui sistem de imigrare bazat pe puncte. Acum am părăsit Uniunea Europeană și suntem liberi să dezvoltăm potențialul acestei țări și să implementăm schimbările de care avem nevoie pentru ca populația să-și recapete încrederea în sistemul de imigrație”, a spus recent Priti Patel.

Noul sistem privind imigrația va fi implementat în etape pentru a minimaliza impactul asupra mediului de afaceri.

De asemenea, noile reguli le vor permite studenților străini să rămână în Marea Britanie după finalizarea studiilor. Astfel, cei care termină studiile de licență sau masterat vor putea rămâne în Regat timp de doi ani, în timp ce studenții care termină studiile de doctorat vor putea rămâne trei ani în Marea Britanie.

Totodată, oamenii de știință și cercetătorii ar urma să poată veni în Regat fără să aibă o ofertă de lucru.

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie vor putea aplica pentru rezidență în această țară până pe 30 iunie 2021.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase