Ce conțin, în realitate, BURGERII de la McDonald’s. Puțini români știu ce mănâncă, de fapt

Publicat: 27 05. 2023, 09:14

O întrebare absolut legitimă „bântuie” mințile consumatorilor de fast food, treziți la realitate de trendul alimentației (mai) sănătoase. Ce mâncăm, de fapt, la McDonald’s?

În 2013, David Whipple, un individ din Utah, a declarat că deține un hamburger McDonald’s din 1999, care nu s‑a descompus, încă.

Whipple cumpărase inițial burgerul pentru a‑l ține două săptămâni și a‑l arăta amicilor, dar a uitat de el.

Chiflă arăta ca o bucată de ciment și Whipple spune că n ue vorba de vreo descoperire științifică, ci de enzime.

La două săptămâni distanță, umplutură de murături și ceapă începuse să se usuce, dar chiflă și chifteaua arătau la fel ca‑n prima zi, susține americanul.

Whipple a folosit hamburgerul pentru a‑și educa nepoții să mănânce mai sănătos.

Există numeroase pilde despre „burgerii McDonald’s nemuritori”, cum ar fi proiectul lui Sally Davies, o artistă din Manhattan, „Proiectul Happy Meal”, în cadrul căruia a imortalizat un Happy Meal de la McDonald’s în fiecare zi timp de șase luni.

O altă americancă deține un hamburger McDonald’s din 1996, care arată proaspăt, ca și nou.

McDonald’s scrie pe site‑ul său că singurul ingredient din hamburgerul vândut în restaurant este carne de vită 100%, pregătită cu condimente de grătar și fără aditivi.

McDonald’s respinge categoric insinuările legate de un conservant „necunoscut”, care ar fi folosit de restaurant.

Conținutul ridicat de sodiu ar explica parțial faptul că această chifteluță de carne rămâne „intactă” mai mult timp.

Din 2011, McDonald’s a renunțat să mai folosească și celebra „mâzgă roz” și vrea să treacă la pui netratați cu antibiotic pentru meniurile sale.

Mulți rivali ai McDonald’s din SUA au făcut însă deja trecerea la carne provenită de la animale netratate cu antibiotice, astfel că miza este uriașă pentru lanțul fast‑food.

De unde provine carnea de vită folosită de McDonald’s

McDonald’s obține carnea din fermele de creștere intensivă, scrie televiziunea‑medicală.ro.

În unele ferme, animalele trăiesc în condiții mizere, dar primesc antibiotice și hormoni pentru a se dezvolta mai rapid.

De ce nu mucegăiesc chiflele de la „Mec”

Iată câteva dintre ingredientele folosite în chiflele de la McDonald’s:

„Făină îmbunătățită și albită cu clor (Făină de grâu, făină de malț din orz, niacina, fier redus, mononitrat de tiamina, riboflavină, acid folic), apă, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, drojdie, ulei de soia, Conține 2% sau mai puțin: Sare, gluten de grâu, agent de creștere (sulfat de calciu, sulfat de amoniu), Poate conține unul sau mai mulți afanatori de aluat (lactilat stearoil de sodiu, DATEM, acid ascorbic, azodicarbonamida, mono și digliceride, fosfat de monocalciu, Enzime, peroxid de calciu), propionat de calciu (conservant).”

McNuggets, în lumina „reflectoarelor”

Produsul McNuggets a fost ținta unor discuții aprinse. Doar 50% din nuggets este carne de pui, restul fiind combinație de derivați din porumb, agenți de creștere, zaharuri și ingrediente complet sintetice.

De asemenea, cartofii prăjiți vânduți în SUA de McDonald’s au în componența lor ingrediente toxice. Chiar dacă în Marea Britanie cartofii sunt prăjiți doar în ulei de floarea soarelui său rapiță, cartofii prăjiți consumați de americani conțin TBHQ, agenți antispumanți, stabilizatori de culoare și conservanți.