Cele 7 alimente pe care trebuie să le eviți. Românii le adoră, dar îngrașă și distrug sănătatea

Publicat: 05 11. 2022, 16:02
Actualizat: 05 11. 2022, 16:03
Cele 7 alimente pe care trebuie să le eviți. Românii le adoră, dar îngrașă și distrug sănătatea / Sursa FOTO: pexels.com

Când vine vorba de alimentație, nu toți românii sunt atenți la ce consumă, mai ales dacă vorbim de pofte și preferință. Din păcate, în categoria asta intră foarte multe gustări nesănătoase care nu numai că favorizează îngrășarea, dar pot afecta și sănătatea.

Medicii atrag atenția tuturor pacienților cu privire la faptul că obezitatea este asociată cu numeroase boli, de la diabet și hipertensiune până la cancer.

Iată care sunt cele 7 alimente pe care trebuie să le eviți

Niciun nutriționist nu interzice gustarea între mesele principale, dar este foarte important să evităm a mânca nesănătos.

Expert în alimentație corectă, Gianluca Mech arată care sunt cele 7 gustări nesănătoase ce trebuie evitate între mese. Din păcate, cam toate sunt preferatele românilor…

Chipsuri

Chipsurile întâlnite pe toate rafturile magazinelor nu au nicio valoare nutrițională, dimpotrivă, fac mai mult rău. În timp, consumul regulat de chipsuri duce la creșterea în greutate și la efecte negative asupra sănătății. Chiar dacă sunt chipsuri sărate sau doar aromate, ele au un conținut foarte ridicat de sodiu și, din această cauză, pot provoca probleme creșterea tensiunii arteriale sau afecțiuni cardiovasculare, inclusiv în rândul tinerilor, atenție!

Ca să nu mai spunem că aproape toate chipsuerile sunt prăjite în ulei, ceea ce le face să fie pline de grăsimi nesănătoase.

Croissante ambalate

Deși se prezintă pufoase și apetisante, în realitate, croissantele sunt o adevărată bombă calorică. Ele conțin foarte multe calorii fiind produse pe bază de unt și mult, mult zahăr. Iar despre zahăr, știm cu toții că nu este bun pentru sănătate. Consumat în exces, zahărul poate cauza probleme, ca să nu mai vorbim despre siluetă, definitiv compromisă dacă zilnic consumă croissante cumpărate din supermarketuri.

Biscuiți

Consumul regulat de biscuiți dulci, care conțin mult zahăr, duce la creșterea bruscă a glicemiei în sânge, nivel care va scădea la fel de brusc când ne oprim din mâncat. Și iată cum se transmite creierului informația că avem nevoie de și mai mult zahăr, astfel apărând dependența de dulce. Biscuiții sunt gustări nesănătoase care conțin zahăr, nu și nutrienți sau fibre. Consumul de biscuiți doar accelerează senzația de foame, arată nutriționistul Gianluca Mech.

Produse de patiserie

Când vine vorba de produse de patiserie, de la pateuri cu brânză și foietaje la gogoși, românii pur și simplu nu se pot abține. Dar toate aceste produse conțin grăsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori și potențiatori de aromă. Produsele de patiserie afectează în mod negativ nivelul glicemiei, dar și colesterolul, putând conduce la apariția unor probleme de sănătate cronice.

Popcorn

Floricelele de porumb ambalate au o cantitate ridicată de sare. La fel ca în cazul chipsurilor, pot provoca hipertensiune arterială. Mai mult, există popcorn cu diverse toppinguri, deci vorbim și despre exagerat de mult zahăr. Adaosul de unt, zahăr și sare le transformă într-o gustare periculoasă pentru sănătatea noastră.

Iaurt cu fructe

Iaurtul cu fructe sau cereale cumpărat din magazine conține foarte puține probiotice, fiind, în schimb, bogat în fructoză și alte zaharuri. Este recomandat consumul de iaurt simplu la care putem adăuga noi, după preferință, bucăți de fructe proaspete, fie fructe de pădure, fie fructe uscate sau diverse semințe.

Ciocolată cu umplutură

Ciocolata poate fi o oopțiune de gustare între mese, dar numai în cantități foarte mici. Nu este necesar să o eliminăm complet din alimentație, dar nutriționistul Gianluca Mech ne sfătuiește să evităm ciocolata cu diverse umpluturi pentru că are o cantitate foarte mare de zahăr și riscăm să nu mai ținem cont de porția consumată.

Întotdeauna este bine să optăm pentru ciociolata simplă, neagră, cu conținut ridicat de cacao, peste 70%, și din care putem consuma o pătrățică pe zi, notează csid.ro.