De ce NU este neapărat să mâncăm carne de miel de Paște? Ce spune Biblia

Publicat: 03 05. 2024, 14:38

Consumul de carne de miel de Paște este un obicei vechi al românilor, însă reprezentanții Bisericii spun că acesta are legătură cu Vechiul Testament și nu cu Noul Testament, astfel că nu este absolut deloc obligatoriu să facem asta de Înviere.

Sigur, Paștele este o sărbătoare care se întâlnește și la creștini, dar și la evrei, însă semnificațiile sunt cu totul altele.

În timp ce pentru evrei Paștele este eliberarea din robia din Egipt, pentru creștini, această sărbătoare reprezintă trecerea de la moarte la viață, prin Învierea Mântuitorului.

„Nu este necesar să tăiem miel de Paşti. Ceea ce este grav este că oamenii, în loc să se pregătească ca în Noul Testament, se pregatesc ca în Vechiul Testament. În loc să postească, să se spove­deas­că şi în noaptea de Paşti să se împărtăşească, la ora actuală accentul a căzut pe masa din noaptea de Paşti, când oa­me­nii nu participă la slujbă şi deja din noap­tea de Paşti mănâncă mielul, spu­nând că este mielul pascal, dar care de fapt nu are nici o legătură cu mielul pascal.

Dacă practica se face într-un mod serios, creş­ti­nesc, dacă oamenii participă la viaţa liturgică din postul mare, se spovedesc, se împărtăşesc, iar pentru Paşti pregătesc mielul ca pe o masă, nu e nimic rău. Dar nu este obligatoriu. Cu alte cuvinte, mie­lul de Paşti nu face parte nici din rân­duiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”, a declarat Părintele Vasile Gavrilă, parohul Bisericii “Sfântul Nicolae-Paraclis Universitar”, pentru jurnalul.ro.

Carnea de miel, mai scumpă. Paștele se anunță a fi costisitor pentru românii cu venituri mici

Carnea de miel va fi mai scumpă în acest an, deși ministrul Agriculturii estimează că va avea un preț „decent”.

Prețurile mieilor au crescut la 24-30 lei pe kilogram în viu. Prețul unui kilogram de carne din miel a ajuns la 45-50 lei. Și prețul ar mai putea crește chiar cu câteva zile înainte de Paște.

Majoritatea românilor și-ar putea permite să cumpere doar o bucățică de miel pentru a prepara drobul.

Intervievat de Observatorul, Vasile din comuna Stănești, județul Argeș, crește 70 oi. Anul acesta a scos la vânzare 50 miei, însă nu prea a avut succes. În două săptămâni a vândut doar 15 bucăți. Deși a vândut „slăbuț”, el nu este îngrijorat. Vânzările au mers la fel în fiecare an.  În apropierea Paștelui de anul trecut, a vândut tot.

Citește și: „Prețul decent” cu care se va vinde carnea de miel, înainte de PAȘTE / Estimările făcute de ministrul Agriculturii, Florin Barbu