Dragoș Ciupercescu a încercat să-și șteargă din cazier atentatul cu grenadă de la Liceul „Jean Monnet”. Ce au spus judecătorii care au respins cererea teroristului

Publicat: 20 09. 2021, 18:27
Actualizat: 20 09. 2021, 18:28
Dragoș Ciupercescu este primul român condamnat pentru terorism/Sursa foto/Facebook

Magistrații Curții de Apel București au respins, printr-o hotărâre definitivă, cererea de reabilitare prin care Dragoș Ciupercescu ceruse să-i fie șters din cazier atentatul cu grenadă de la Liceul „Jean Monnet”, comis în iarna lui 2002, soldat cu rănirea gravă a unei fetițe. Printre motivele invocate de judecătorii care au respins cererea teroristului Ciupercescu se numără și o altă condamnare, pe care acesta a primit-o separat, pentru ultraj.

Dragoș Ciupercescu a devenit primul român condamnat pentru terorism după ce, în 2002, a aruncat o grenadă defensivă în curtea Liceului „Jean Monnet”. Bărbatul nu a fost prins imediat, iar câteva luni mai târziu a început să șantajeze autoritățile cu detonarea unei noi grenade, într-o zonă foarte circulată.

Ciupercescu vroia bani, motiv pentru care a sunat de mai multe ori, pentru negocieri. Cu această ocazie a și fost prins, iar grenada respectivă a fost găsită la marginea parcului Cișmigiu.

Fost cadru militar, Dragoș Ciupercescu fusese dat afară din MApN, motiv pentru care făcuse mai multe memorii și ceruse, fără succes, o audiență la primul ministru de atunci, Adrian Năstase.

Pentru că șeful Guvernului nu i-a arătat importanță, fostul militar a plănuit să-i omoare copiii, despre care știa că învață la liceul „Jean Monnet”. De aceea, a folosit una dintre grenadele pe care le furase de la unitatea militară la care lucra.

Ciupercescu a fost condamnat, în închisoare, pentru ultraj

Condamnat la 18 ani de detenție, Ciupercescu s-a mai ales cu o condamnare, pentru ultraj, după ce ar fi avut un conflict cu autoritățile. După liberare, acesta s-a grăbit să ceară să fie reabilitat, iar condamnarea să fie ștearsă din cazier.

Solicitarea a fost respinsă, definitiv, de magistrații Curții de Apel București, care au arătat, în motivarea deciziei, că Dragoș Ciupercescu a venit prea devreme.

Instanța a arătat că Ciupercescu are termen de reabilitare după cel puțin șapte ani de la liberare, ori acesta a ieșit din penitenciar la data de 15 decembrie 2016. Ca urmare, magistrații au arătat faptul că termenul de reabilitare judecătorească se împlinește abia la data de 14 decembrie 2023.

Mai mult, judecătorii au spus și faptul că Dragoș Ciupercescu a solicitat reabilitarea numai pentru condamnarea legată de infracțiunea de terorism, în condițiile în care acesta a suferit și o condamnare pentru ultraj.