FISCALITATE. Cum trebuie să procedeze contribuabilii care au depus declarația unică, fără acordarea bonificaților. Precizările ANAF

Publicat: 06 06. 2020, 17:02
Actualizat: 06 06. 2020, 17:18
DECLARAȚIA UNICĂ 2020. 30 iunie, ultima zi în care puteți depune Declarația Unică! Cum trebuie completată

Contribuabilii care au depus deja declarația unică pentru veniturile de anul trecut, fără acordarea bonificațiilor, pot depune până la sfârșitul lunii iunie o declarație rectificativă, transmite Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Măsurile legislative din domeniul fiscal pentru reducerea impactului epidemiei au determinat modificarea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, al cărei termen de depunere s-a prelungit până la 30 iunie 2020.

Dacă declaraţia unică privind venitul realizat anul trecut se depune până la 30 iunie 2020 inclusiv, se acordă următoarele bonificaţii:

  • pentru plata impozitului pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligaţii fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificaţie de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligaţii fiscale de plată se sting prin plată sau prin compensare integral până la data de 30 iunie 2020 inclusiv;
  • pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit, a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, numai dacă este îndeplinită condiţia privind plata, menţionată anterior, caz în care se acordă ambele bonificaţii.

De aceste bonificații pot beneficia și persoanele care:

  • în anul 2019, au realizat venituri pentru care au obligația depunerii numai a declaraţiei unice privind venitul estimat (Capitolul II din declaraţia unică);
  • au optat în anul 2019 pentru plata CAS sau a CASS.

Bonificația se determină de contribuabil și se evidențiază în mod distinct în declaraţia unică privind venitul realizat, obligaţiile de plată determinându-se prin diminuarea obligaţiilor fiscale datorate cu valoarea bonificaţiei.

În cazul în care contribuabilii au depus declaraţia unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificaţiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declaraţii rectificative până la 30 iunie 2020 inclusiv.

LEGE. Firmele și populația afectate în starea de urgență pot amâna plata chiriei. ANAF va vira sumele aferente în contul proprietarilor

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 20 mai, decretul de promulgare a Legii privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Astfel, companiile sau persoanele fizice afectate în perioada stării de ugență, instituită pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, pot cere amânarea plății chiriei, ANAF virează banii în contul proprietarilor, urmând să îi recupereze, până la sfârșitul anului.

Legea nr. 62/2020, promulgată miercuri de șeful statului, prevede o serie de facilități pentru firme, liber profesioniști, entități juridice de drept privat și persoanele fizice care au întâmpinat dificultăți financiare pe perioada stării de urgență.

Portalul ANAF nu va fi funcțional, luni

Luni, 8 iunie, în intervalul orar 7:00 – 10:00, portalul ANAF (www.anaf.ro) va fi indisponibil, din cauza desfășurării unor operaţiuni de mentenanţă, anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), printr-un comunicat de presă.

„Vă informăm că luni, 8 iunie 2020, zi nelucrătoare, fiind a doua zi de Rusalii, în intervalul orar 07:00 – 10:00, portalul ANAF (www.anaf.ro) va fi indisponibil, din cauza desfășurării unor operaţiuni de mentenanţă. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniențe create”, anunță sursa citată.