HATE SPEECH. Percheziții în 12 landuri germane în cazul crimei șocante a preşedintelui guvernamental din regiunea Kassel

Publicat: 04 06. 2020, 16:03
Actualizat: 09 06. 2020, 11:19
HATE SPEECH. Percheziții în 12 landuri germane în cazul crimei șocante a preşedintelui guvernamental din regiunea Kassel

Poliția germană a efectuat joi percheziții în toată țara, în cadrul investigațiilor împotriva a 40 de persoane acuzate de discursul de ură online împotriva unui politician pro-refugiat care a fost ucis de un suspect neo-nazist în 2019. Crima a șocat Germania și a provocat alarma asupra grupurilor de extremă dreaptă din ce în ce mai violente din țară.

Percheziții în 12 landuri germane în cadrul investigațiilor împotriva a 40 de persoane acuzate de discursul de ură online

Ofițerii au percheziționat spații legate de suspecți din 12 landuri germane „într-o acțiune coordonată, la nivel național”, a declarat pentru ZIT-ul din cadrul serviciului de urmărire penală de la Frankfurt.

Cei 40 de suspecți sunt acuzați că „au făcut declarații relevante din punct de vedere penal, în principal pe rețelele de socializare” împotriva lui Walter Lübcke, un politician local din vestul statului Hesse, care a fost împușcat mortal pe terasa sa în iunie 2019.

Preşedintele guvernamental din regiunea Kassel, din land-ul vest-german Hesa, Walter Lübcke, a fost împuşcat.

Neo-nazistul Stephan Ernst, acuzat de crimă

Procurorii l-au acuzat pe neo-nazistul Stephan Ernst de crimă, aparent stimulată de mânie pentru disponibilitatea lui Lübcke de a găzdui refugiați în zonă. Acuzatul va fi judecat pe 16 iunie.

În urmă cu un an, Republica Federală a fost zguduită de vestea asasinării creştin-democratului Walter Lübcke. Acesta deţinea funcţia de preşedintele guvernamental în regiunea Kassel, din landul vest-german Hesa. Împuşcarea politicianului s-a produs pe terasa locuinţei sale.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a aprobat în februarie un proiect de lege care prevedea pedepse mai dure pentru cei care răspândeau ura sau făceau amenințări pe internet.

Rețelele de socializare precum Twitter și Facebook vor fi, de asemenea, solicitate să transmită poliției anumite tipuri de posturi ilegale, cum ar fi propaganda neo-nazistă sau amenințarea cu viol sau cu moartea.

Criticii au spus că legea ar putea înăbuși discursurile gratuite online, dar ministrul de Interne, Horst Seehofer, a declarat că ar contribui la asigurarea faptelor de ură „până la locul în care aparțin: în fața unei instanțe”.