România va importa gaze naturale din Azerbaidjan. Romgaz și SOCAR au semnat un contract în acest sens

Publicat: 16 12. 2022, 18:55
Sursa foto: Shutterstock

Romgaz și SOCAR TRADING, filiala din România a companiei naționale petroliere din Azerbaidjan, au semnat vineri un contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere către țara noastră.

Contractul va permite, potrivit unui comunicat al Romgaz, livrarea de gaze începând cu 1 ianuarie 2023, prin intermediul Coridorului Sudic, prin conductele TAP, IGB, precum și prin sistemele de transport din Bulgaria și România.

Contractul are la bază un acord cadru încheiat recent de cele două companii, pe termen nelimitat.

„Prin semnarea acestui contract se asigură posibilitatea accesării unor cantități de gaze naturale azere pentru acoperirea potențialelor nevoi de consum cu gaze naturale din import. Contractul deservește astfel obiectivele strategice de siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale și de diversificare a surselor.

Acordul cadru privind livrarea de gaze naturale azere cât și acest prim contract individual reprezintă rezultatul unei excelente colaborări dintre S.N.G.N. ROMGAZ S.A. și compania SOCAR, colaborare inițiată încă la începutul acestui an și oficializată prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere în luna iunie. Părțile își propun continuarea relațiilor de cooperare și perfectarea mecanismelor de livrare a gazelor naturale azere pe piața din România”, se transmite în comunicat.

Romgaz și SOCAR au semnat un memorandum de înțelegere privind un nou proiect la Marea Neagră

Cele două companii au mai semnat, în octombrie, un Memorandum de Înțelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii privind dezvoltarea unui proiect la Marea Neagră.

Memorandumul între compania azeră SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) și Romgaz a fost semnat la finalul întrevederii premierului Nicolae Ciucă cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, la care a participat și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Memorandumul este documentul prin care devine oficială o intenție a semnatarilor, și nu o decizie propriu-zisă.

„Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, se arată în comunicatul transmis de producătorul român, semnat de directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.