VIDEO | Romgaz și SOCAR, compania națională petrolieră din Azerbaidjan, au semnat un memorandum de înțelegere privind un nou proiect la Marea Neagră

Publicat: 19/10/2022, 16:31
Actualizat: 19/10/2022, 16:40

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz și SOCAR, compania națională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat miercuri, la București, un Memorandum de Înțelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii privind dezvoltarea unui proiect la Marea Neagră.

Memorandumul între compania azeră SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic) și Romgaz a fost semnat la finalul întrevederii premierului Nicolae Ciucă cu Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, la care a participat și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu. Memorandumul este documentul prin care devine oficială o intenție a semnatarilor, și nu o decizie propriu-zisă.

„Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, se arată în comunicatul transmis de producătorul român, semnat de directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

Conform documentului citat, companiile semnatare își propun să inițieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară și comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii și condițiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.

„În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est”, a transmis director general Răzvan Popescu.

Nicolae Ciucă: „Un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes”

Sursa: Guvernul României

„În această după-amiază a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Energiei din Azerbaidjan şi Ministerul Energiei din România, a celor două companii naţionale, SOCAR din Azerbaidjan şi Romgaz din România, care vor fi implicate direct în acest proiect, un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan. Făceam menţiunea că la întâlnirea bilatarală pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect. Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată înceapă să fie implementat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Șeful Executivului român a subliniat că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, care va fi derulat de o companie internațională – finanţat în comun de către ambii semnatari. „Iar la final sperăm să avem cele două terminale, de o parte și de alta pe malul estic și pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm, că complementăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a menţionat că, în întâlnirea pe care a avut-o anterior semnării memorandumului cu oficialii azeri, discuţiile au vizat, de asemenea, celelalte elemente de colaborare cuprinse în ansamblul parteneriatului strategic dintre România şi Azerbaidjan.

„În continuare, căutăm împreună soluţii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin conducta transanatoliană Turcia-Bulgaria-România şi din România, desigur, către celelalte ţări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru şi al Azerbaidjanului să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesare. Desigur, sunt celelalte proiecte care vizează dezvoltarea capabilităţilor de energie verde. Sunt proiecte pe care am convingerea că împreună le vom pune în valoare, ţinând cont de capacitatea de producere a energiei verzi în Bazinul Mării Caspice, complementar cu capacitatea de producere a energiei verzi în Marea Neagră şi pe teritoriul României, surse de energie care sunt foarte necesare în Europa și la care avem împreună o contribuție consistentă”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Evoluția colaborării bilaterale

Conform datelor Ministerului Afacerilor Externe, energia și transporturile/conectivitatea reprezintă domenii-cheie ale cooperării concrete bilaterale. Începând cu anul 2018, România a participat la reuniunile ministeriale ale Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, exprimând sprijinul pentru realizarea acestui proiect important pentru consolidarea securității energetice europene. În sfera transporturilor, România și Azerbaidjan (alături de Georgia și Turkmenistan) sunt angajate în dezvoltarea proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Schimburile comerciale româno-azere se derulează pe baza Acordului interguvernamental cu privire la relaţiile comercial-economice şi colaborarea tehnico-ştiinţifică (2 iulie 1995).

În anul 2020, comerțul bilateral a fost de 179,345 milioane USD, din care exportul 47,761 milioane dolari, importul, de 131,584 milioane dolari, soldul ajungând la 83,822 milioane USD în favoarea Azerbaidjanului. Față de anul 2019, comerțul bilateral a scăzut cu 31,55%, din care exportul a scăzut cu 14,90%, iar importul cu 36,09%.

Principalul proiect de investiţii aflat în derulare în România din anul 2011 este cel al companiei SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic). SOCAR România operează o rețea de 62 de benzinării, în curs de extindere, conform documentului din martie 2021. Potrivit companiei, recent, rețeaua a ajuns la 67 de benzinării, în 26 de județe.

Sursa: Socar România
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete