SĂNĂTATE. Proiect în Senat prin care se acordă cabinetelor medicale şi farmaciilor 5.000 lei lunar, de la bugetul de stat, pentru materiale de protecţie

Publicat: 16 06. 2020, 08:23
Actualizat: 06 04. 2021, 14:49
MILAN, ITALY - FEBRUARY 23: A chemist wears a respiratory mask while working in a pharmacy on February 23, 2020 in Milan, Italy. The Lombardy is one of the most affected region in Italy by the infection of the Coronavirus COVID-19 virus. Pier Marco Tacca / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Pe ordinea de zi a Senatului, marți,  este inclus, pentru dezbatere şi vot, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul prin care se acordă cabinetelor medicale şi farmaciilor aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate 5.000 lei lunar, de la bugetul de stat, pentru materiale de protecţie.

„Furnizorii de servicii farmaceutice şi medicale de specialitate în regim ambulatoriu, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, vor beneficia lunar de suma de 5.000 de lei/tură de activitate pentru asigurarea materialelor de protecţie necesare furnizorilor şi asiguraţilor. De sumele menţionate beneficiază cabinetele de medicină de familie indiferent de forma de organizare, farmaciile comunitare, cabinetele de specialitate, laboratoarele de analize medicale, furnizorii de servicii de imagistică medicală. Sumele sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate”, stipulează propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD.

Propunerea legislativă a primit un raport de admitere din partea Comisiei de sănătate din Senat, prin amendamentul adoptat în comisie cabinetele stomatologice fiind incluse printre furnizorii de servicii farmaceutice şi medicale care beneficiază de acest ajutor.

Pe ordinea de zi a plenului de marţi sunt incluse şi propunerea legislativă privind acordarea tichetelor de masă salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic ca urmare a decretării stării de urgenţă şi proiectul de lege pentru modificarea Legii 374/2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Colegiul Farmaciștilor din București cerea, în luna martie, impunerea unor măsuri obligatorii pentru reducerea expunerii farmaciștilor și asistenților la coronavirus

Colegiul Farmaciștilor din București cerea, în luna martie, impunerea unor măsuri obligatorii pentru reducerea expunerii farmaciștilor și asistenților la coronavirus, ca urmare a instituirii stării de urgență în urma evoluției epidemiei de COVID-19. Unele vizează stocurile de măști și dezinfectante din unitățile farmaceutice, iar altele limitarea numărului de persoane în farmacii.