Turcia consolidează controlul asupra social media cu o nouă lege

Publicat: 30 07. 2020, 08:03
Actualizat: 30 07. 2020, 08:23

Parlamentul turc a aprobat o lege care va permite monitorizarea mai strictă a conținutului de social media. Criticii se tem că noua legislație este un pas suplimentar către reducerea disidenței în țară.

Autoritățile au mai multă putere pentru a controla conținutul de pe rețelele de socializare

Parlamentul turc a adoptat miercuri o lege care oferă autorităților mai multe puteri pentru a controla conținutul pe rețelele de socializare.

Printre altele, legea prevede ca companii de social media, precum Facebook și Twitter, să aibă reprezentanți în Turcia, care au sarcina de a trata plângeri cu privire la conținutul de pe platformele lor. Nerespectarea unui reprezentant va fi pedepsită cu amenzi mari, interdicții de publicitate.

Sancțiunile vor fi, de asemenea, impuse în cazul în care conținutul găsit inacceptabil nu este eliminat sau blocat în 24 de ore.

Noua legislație va impune, de asemenea, ca datele utilizatorilor din rețelele de socializare să fie stocate în Turcia.

Criticii spun că legea va crește cenzura și va ajuta la înăbușirea disidenței într-o țară care a fost deja cunoscută frecvent pentru a bloca conținutul online pe care guvernul îl dezaproba.

În fața votului parlamentar, un purtător de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că legea „va oferi statului instrumente puternice pentru afirmarea unui control și mai mare asupra peisajului mass-media”. Luni, grupul activist din New York, Human Rights Watch, a avertizat că legea va semnala „o nouă eră întunecată a cenzurii online”.

Blocarea frecventă

Legislația a fost solicitată de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a spus că vrea să eradice conținutul imoral pe social media. Guvernul susține că legea are drept scop combaterea criminalității informatice și protejarea utilizatorilor.

Proiectul de lege a fost susținut de partidul de guvernare Erdogan, justiția și dezvoltarea (AKP), care are majoritatea locurilor în parlament cu partenerul său de coaliție de juniori, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP).

Turcia, țara cu cele mai multe soclicitări pentru eliminarea conținutului Twitter

Turcia este deja țara care emite cele mai multe solicitări pentru eliminarea conținutului Twitter, iar peste 408.000 de site-uri sunt blocate în țară, potrivit Asociației Turciei pentru Libertatea de Expresie.

Autoritățile turce au blocat enciclopedia online Wikipedia timp de trei ani, până când instanța superioară a țării a decis că acest lucru a fost încălcarea dreptului la libertatea de exprimare.

De asemenea, țara are una dintre cele mai mari rate ale jurnaliștilor închiși la nivel mondial, mulți dintre ei fiind arestați într-o represiune în urma unei lovituri de stat eșuate în 2016.