Mihai Mălaimare Jr., cel mai bun director de imagine la gala Hollywood Film Awards 2019 și singurul român nominalizat la Oscar

Redactor:
Cristian Lisandru

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

”CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Dincolo de a fi unul dintre copiii marelui actor Mihai Mălaimare – iar o astfel de apartenență trupească/sufletească obligă și, totodată, motivează încă de la primii pași făcuți în viață – Mihai Mălaimare Jr. este un luptător pentru care fiecare zi înseamnă o altă bătălie câștigată la nivel cinematografic.

Născut în 1975, în București, Mihai Mălaimare Jr. a avut șansa de a intra în contact – la o răscruce de vise și de idei constructive – cu impresionantul regizor și producător Francis Ford Coppola, iar destinul său artistic cunoaște, din acel moment, o indiscutabilă ascensiune care este apreciată la nivel internațional.  Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, Mihai Mălaimare Jr. este deja un director de imagine cu o poziție bine determinată în tot acest scenariu incitant și provocator al ”lumii” pe care mulți o numesc simplu – Hollywood.

Chiar tatăl său, actorul Mihai Mălaimare, scria pe blogul personal – cu mai mult timp în urmă – că Mihai se poate lăuda (deși nu o face niciodată) cu un CV de-a dreptul impresionant.

”Mihai e un cineast care are deja un CV mai mult decât impresionant”

Mihai Mălaimare, despre fiul său

Mihai Mălaimare Jr., colaborator și prieten cu celebrul Francis Ford Coppola

Mihai Mălaimare Jr. locuiește, acum, în Los Angeles. A colaborat cu Francis Ford Coppola, debutând internațional, la fimul ”Tinerețe fără tinerețe” (Youth Without Youth – 2007) – pentru care a și primit o nominalizare la Independent Spirit Awards -, o peliculă apaeținând genului ”fantastic” care a avut ca punct de pornire nuvela omonimă scrisă de Mircea Eliade. Filmul ”creionează” vizual viața lui Dominic Matei, un bătrân profesor din Piatra-Neamț care – fiind lovit de un fulger lângă Gara de Nord din Capitală -, întinerește și descoperă abilități intelectuale deosebite.

Întâlnirea dintre Mihai Mălaimare Jr. și redutabilul Francis Ford Coppola s-a transformat, încetul cu încetul, într-o strânsă prietenie. Iar colaborarea artistică a continuat, Mihai Mălaimare Jr. fiind director de imagine și pentru producția din 2009, „Tetro”, lansată chiar la Cannes.

Vorbind despre privilegiata relaţie artistică pe care a avut-o și o are cu Francis Ford Coppola – unul dintre cei mai cunoscuți și influenți regizori și producători de filme -, Mihai Mălaimare Jr. mărturisea că legătura a trecut de mult timp ”graniţele profesionale”  şi s-a transformat într-o frumoasă prietenie.

Mihai Mălaimare Jr.

„E deja o relație de prietenie. Am trecut prin atîtea împreună și nu simt deocamdată nevoia să lucrez cu alt regizor. Am făcut două filme împreună, dar atît de diferite. Sunt convins că următorul o să aibă un cu totul alt stil vizual. Am învățat de la Francis că e important să rișți și uneori chiar să mergi împotriva curentului”, spunea Mălaimare Jr., în urmă cu ceva timp, pentru suplimentuldecultura.ro.

”După fiecare discuție cu el îmi vin idei noi. E senzațional că nu-ti spune pur și simplu cum vede el un proiect. Îți da mai degrabă o direcție, o idee, un indiciu și apoi te lasă pe ține să descoperi noi modalități de exprimare. Nu simt nevoia să schimb regizorul. Asta nu înseamnă că nu voi lucra și în alte proiecte. E important să experimentezi și să înveți”

Mihai Mălaimare Jr, despre colaborarea cu Francis Ford Coppola

Cel mai bun director de imagine la gala Hollywood Film Awards 2019

Hollywood Film Awards 2019 – care a avut loc pe 3 noiembrie, la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles – a reprezentat încă ”lovitură” artistică de proporții pentru Mihai Mălaimare Jr., el primind premiul pentru cel mai bun director de imagine. A lucrat alături de regizorul Taika Waititi la lungmetrajul ”Jojo Rabbit”.

Practic, Gala Hollywood Film Awards reprezintă startul oficial al sezonului marilor premii din industria cinematografică. În 2018, lungmetrajul care a câştigat marele premiu a fost recompensat, ulterior, şi cu o statuetă Oscar. Este vorba despre filmul „Green Book“.

În 2019, Antonio Banderas a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din „Dolor y Gloria“, de Pedro Almodovar, iar Renee Zellweger a obţinut trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, portretizând-o pe Judy Garland în filmul regizat de Rupert Goold.

Premiile pentru cele mai bune roluri secundare au revenit lui Al Pacino – „The Irishman“ – şi Laurei Dern, pentru rolul din „Marriable Story“.

Mihai Mălaimare Jr., cel mai bun director de imagine, la gala Hollywood Film Awards 2019 | Foto AFP

Mihai Mălaimare Jr, nominalizat la premiile Oscar 2020 pentru ”Jojo Rabbit”

Premiile Oscar 202o au reprezentat încă o etapă impresionantă în viața și cariera lui Mihai Mălaimare Jr. Pelicula ”Jojo Rabbit – o ”satiră comică” a cărei acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, regizată de Taika Waititi – a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu adaptat, fiind nominalizată la încă 5 categorii.

Pe lângă Cel mai bun film, Cea mai bună actriță în rol secundar și Cele mai bune costume, filmul ”Jojo Rabbit” a fost nominalizat și la două categorii unde munca depusă de directorul de imagine Mihai Mălaimare Jr. a fost esențială – Cel mai bun design de producție și Cel mai bun montaj.

”Video Music Awards”. Colaborări cu Justin Bieber, Drake și Eminem

Mihai Mălaimare Jr. a mai lucrat şi la „The Master“, film regizat de Paul Thomas Anderson, cu o distribuţie selectă – Philip Seymour Hoffman, Amy Adams şi Joaquin Phoenix. Pentru acest film, cineastul român a fost premiat atât la gala National Society of Film Critics, cât şi de Boston Society of Film Critics. Totodată, a primit nominalizări la Satellite Awards şi Critics’ Choice Awards.

În 2017, Mihai Mălaimare Jr. a lucrat pentru November Criminals, dar şi în Sleepeers, film pe al cărui afiș se află actorul Jamie Foxx. În 2018 a fost lansată o altă peliculă la care a lucrat directorul de imagine român – Delirium.

Mihai Mălaimare Jr. a lucrat și cu  Justin Bieber, Niki Minaj, Eminem, Drake,  Kesha – pentru Video Music Awards.

Inchide