VEȘTI. Horațiu Moldovan face anunțul: Am trecut de vârf. Vom putea face concedii, dar cu respectarea măsurilor de prevenție

Publicat: 02 06. 2020, 14:25
Actualizat: 06 04. 2021, 22:11
Horațiu Moldovan:

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la Digi24 că cifrele oficiale privind evoluția pandemiei în România arată că, în momentul de față, am trecut de vârf.

Moldovan a mai precizat că ne aflăm pe panta descendentă, adăugând că românii vor putea merge în concediu, dar cu respectarea măsurilor de prevenție.

Am trecut de vârful pandemiei

„Am trecut de vârf. Vârful a fost o fază de platou. În ultimele zile se constată o clară descreștere de la zi la zi. Sunt 166 de pacienți la terapie intensivă, doar 20% sunt ventilați mecanic. Suntem pe pantă descendentă”, a spus Horațiu Moldovan la Digi 24.

Întrebat în legătură cu teoria medicului italian că virusul nu mai există din punct de vedere clinic – afirmație care a generat o serie de controverse – secretarul de stat în Ministerul Sănătății a afirmat că este evident că și România se află într-o zonă mai confortabilă a evoluției virusului, care se suprapune cu evoluția sezonieră a infecțiilor virale respiratorii.

„Ne așteptăm în sezonul cald, prin similitudine cu alte afecțiuni virale, să avem o virulență scăzută a acestei epidemii.

Ne punem problema dacă ne vom confrunta cu o revenire a unui număr mai important de infectări după sezonul cald.

Urmează probabil o diminuare semnificativă a acestor infecții”, a adăugat secretarul de stat.

Horațiu Moldovan a mai precizat că vor putea fi făcute concedii, dar cu respectarea măsurilor de prevenție: cu măști și cu evitarea aglomerărilor.

Măsuri de relaxare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile de relaxare din perioada pandemiei de coronavirus, cât și despre principalele probleme ale sistemului de sănătate.

„Evoluția ne arăta și momentul în care vom scăpa de măști. Noi avem o stare de alertă până pe 15 iunie, vedem ce se întâmplă, care este evaluarea situației la zi. După cum vedeți, avem și o perioadă de relaxări. Suntem la a doua relaxare.Relaxarea lasă între o relaxare și alta 14 zile. Acea perioadă de incubație pentru a vedea evoluția unei patologii. Dăm o altă măsură, o altă serie de relaxări, urmărim iar 14 zile. Relaxarea măsurilor aduc după ele, că vrem, că nu vrem, o transmitere comunitară”, a mai precizat Nelu Tătaru.