GÂNDUL LIVE. Ministrul Sănătății, despre DSP-uri: Este nevoie de o reformă/ Relaxările aduc după ele o transmitere comunitară- LIVE TEXT VIDEO

GÂNDUL LIVE. Ministrul Sănătății, despre DSP-uri: Este nevoie de o reformă/ Relaxările aduc după ele o transmitere comunitară- LIVE TEXT VIDEO
Publicat: 02/06/2020, 12:11
Actualizat: 02/06/2020, 13:24

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, marți, la  GÂNDUL LIVE, despre  măsurile de relaxare din perioada pandemiei de coronavirus, cât și despre principalele probleme ale sistemului de sănătate. În ceea ce privește situația de la Spitalul Bagdasar-Arseni, acolo unde 16 angajaţi ai spitalului au COVID-19, ministrul a precizat că  lucrurile sunt sub control.

„Situația este sub control. Au fost mai mult testări făcute. După cum spuneam, suntem în momentul în care avem focare în zone instituționalizate unde avem bătrâni, în zonele unde sunt pacienți neuropsihici. Tocmai, gestionarea acestor focare vor duce la limitarea acestor cazuri. Este o cifră pe care o gestionăm. Ancheta este în desfășurare, poate fi și un caz din exterior”, a subliniat ministrul Sănătății.

Despre DSP-urile din România

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că acolo unde am avut mari focare de coronavirus, a existat și un DSP incoerent.

„Și în DSP-uri este nevoie de o reformă. Unele DSP-uri au avut o incorerență sau o lipsă de activitate, o întrerupere bruscă a unei anchete, cum a fost și la Suceava. Odată cu modificările din 2010, DSP-urile și-au pierdut din autoritate. Nu mai au controlul asupra unitățiilor sanitare. Au devenit oarecum facultative. Un loc la DSP nu e atractiv, nici din punct de vedere financiar. Trebuie să facem o evaluare înainte de toate”, a spus Nelu Tătaru.

Reformă în sănătate

În ceea ce privește o reformă în sănătate, ministrul Nelu Tătaru a subliniat că ”caracatița” începe din Ministerul Sănătății și continuă în Direcția de Sănătate Publică, adăugând că a demarat o campanie în sistemul public-privat pentru a modifica legea 95/2006.

Întrebat ce va face dacă i se va pune o frână, Nelu Tătaru spune că din discuțiile avute, cu toții își doresc o reformă în sănătate.  În ceea ce privește plecarea lui Victor Costache de la minister, Tătaru a precizat că nu cunoaște motivul plecării fostului ministru, subliniind că în acel moment, el se afla la Suceava.

Despre focarul de la Suceava

„Personalul medic nu avea informația. Nu știau procedura pur și simplu. Era o ruptură între corpul medical. Cadrele medicale reclamau lipsa de comunicare, de testări, lipsa de medicamente. DSP-ul nu mai exista, era într-o degringoladă totală. Atunci a fost momentul în are a trebuit făcut un declic. La o săptămână a intervenit chestiunea de management militar. Rădăuțiul, Fălticeniul le-am evaluat prima dată, am văzut care este capacitatea lor de a prelua pacienți, în condițiile în care pacienții din Suceava evitau spitalul din Suceava și plecau spre Botoșani și Iași, ducând și infectând și acele orașe”, a declarat Nelu Tătaru.

Relaxarea măsurilor

Întrebat dacă există posibilitatea ca starea de alertă să nu mai fie prelungită de la 15 iunie, ministrul Tătaru a subliniat că este prea devreme pentru a ști acest aspect.

„Evoluția ne arăta și momentul în care vom scăpa de măști. Noi avem o stare de alertă până pe 15 iunie, vedem ce se întâmplă, care este evaluarea situației la zi. După cum vedeți, avem și o perioadă de relaxări. Suntem la a doua relaxare.Relaxarea lasă între o relaxare și alta 14 zile. Acea perioadă de incubație pentru a vedea evoluția unei patologii. Dăm o altă măsură, o altă serie de relaxări, urmărim iar 14 zile. Relaxarea măsurilor aduc după ele, că vrem, că nu vrem, o transmitere comunitară”, a mai precizat Nelu Tătaru.

Redeschiderea mall-urilor

Ministrul Nelu Tătaru a subliniat că redeschiderea mall-urilor se află în discuție. Întrebat care e problema principală a mall-urilor, Tătaru a spus că „spațiul închis și apropierea, intrarea magazinelor, acel culoar prin care facem transferul. Suntem într-o perioadă de declin, nu ar trebui să forțăm niște limite. Eu specificam că sfârșitul lui iulie, august, putem avea o viață cvasinormală”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre imaginea controversată de la Palatul Victoria

Ministrul Sănătății a precizat că premierul și-a conștientizat greșeala după ce a fumat în interiorului Guvernului.

„Să  nu credeți că nu ne reproșăm sau nu își reproșează. Sau nu regretă ce s-a întâmplat. Poate că a fost un moment particular, un moment de relaxare, dar conștientizarea și asumarea, inclusiv, prin amenzile plătite și faptul că nu o să se mai întâmple. Toată lumea este conștientă că un astfel de moment poate strica o întreagă muncă și poate fi speculată politic. Prin ceea ce facem, cred că putem repara această greșeală”, a mai spus Nelu Tătaru.

Despre posibilitatea unei noi stări de urgență

Nelu Tătaru a precizat că nu există posibilitatea unei noi stări de urgență din toamnă.

„Noi trebuie să evaluăm o transmitere comunitară pe care o avem în societate. Atâta timp cât vom avea o transmitere subliminală, nu cred că este o problemă. (…)Este nevoie de o analiză la nivel național. Impropriu spus o testare. Sunt niște teste imunologice. Noi facem evaluarea la cei care se prezintă în anumite laboratoare. Luăm trei laboratoare din diferite județe, acolo unde oamenii se prezintă pentru recoltarea de analize pentru diverse patologii, pentru diverse boli, pentru evaluarea periodică. Serul rezidual care rămâne după ce s-au efectual aceste analize,  noi îl solicităm, cu avizul posesorului, pentru a fi folosit în acest studiu de prevelență”, a mai adăugat ministrul.

Cât privește principalele simptome specifice Covid-19 care ar trebui să ne pună pe gânduri, Nelu Tătaru a spus că acestea sunt „durerea în gât, tusea, nasul înfundat, dar și durerea în înghițire”.

„În perioada aceasta am câștigat o unitate și o responsabilitate a noastră. Țin să-i mulțumesc corpului medical și celor care au înțeles și răbdat două luni de zile”, a conchis Nelut Tătaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii