EXCLUSIV | Medicul Valeriu Gheorghiță – În ce situații apare sindromul „plămânului alb”,  manifestare extrem de gravă a CORONAVIRUSULUI

Publicat: 09 03. 2020, 16:30
Actualizat: 09 03. 2020, 18:24

This browser does not support the video element.

Medicul Valeriu Gheorghiță, inivitat la Gândul Live, a explicat de ce epidemia de coronavirus ar putea fi în scădere când vor crește temperaturile. De asemenea, medicul a vorbit și despre situațiile grave de infecție cu noul coronavirus în care plămânul nu-și mai poate exercita funcția de schimb de gaz și devine complet alb.

Medicul explică de ce virusul se răspândește mai greu în condiții de temperaturi ridicate:

„E foarte greu de spus la acest moment dacă acest virus va ieși din circulație sau nu. Potrivit studiilor, se pare că în același timp cu încălzirea vremii acest lucru ar fi un plus pentru faptiul că virusul nu mai rezistă atât de mult pe suprafețe. Când cineva simptomatic infectează o suprafață, la 30 de grade virusul nu rămâne viu pe suprafață.”

Plămânul alb- situație extrem de gravă

Medicul a explicat că 2% dintre cazurile infectate ajung în stare extrem de gravă în care plămânul mai funcționează doar cu ventilare mecanică.

„La 5-7 zile de la debutul infecției pot să apară semne de pneumoniue cu tuse și dificultăți respiaratorii. Inițial debutează cu febră, cu dureri musculare, stare de oboseală. Apare tusea și ulterior se instalează dificultățile respiratorii, asta în cele 15% din cazuri, unde situația este moderată spre acută, iar la 2-3% din cazuri apare situația extrem de gravă cu sindrom de detresă respiratorie acută (plămân alb). Evoluția acestui pacient pe ventilator (cu plămân alb) poate să aibă orice evoluție, prelungită de la 2 la 8 săptămâni, peste care se pot adăuga alte complicații legate de ventilația mecanică. La debutul pneumoniei se pare că sunt afectate regiunile periferice ale plămânilor, o afectare mai degrabă bilaterală. Se formează o afectare de tip geam mat, o scădere a transparenței pulmonare. Acea unitate care se ocupă de schimbul de gaze este afectată”, a declarat medicul Gheorghiță.