EXCLUSIV | Nansi Lungu, analist comportamental la Gândul Live, despre coronavirus: Oamenii exagerează în astfel de situații. Avem tendința de a imita în cazul panicii

Publicat: 28 02. 2020, 13:04
Actualizat: 28 02. 2020, 15:08

This browser does not support the video element.

Analistul comportamental Nansi Lungu a precizat la Gândul Live că panica generată de coronavirus este dovada faptului că oamenii au tendința de a imita comportamente. Analistul menționează că panica răspândită este dublată de lipsa de educație.

Analistul este de părere că situația nu este atât de dificilă încât să se justifice o stare generală de panică:

„Oamenii exagerează în astfel de situații. Modul în care privim ține de noi, modul în care se desfășoară lucrurile ține de realitate. Impresia mea e că povestea nu e atât de dramatică pe măsura reacției. Probabil că în viitor vom avea situații mai grave. Oamenii reacționează așa instinctiv, evoluționist. Suntem făcuți pentru reacție mimetică mai ales în cazul panicii”.

„Panica se răspândește foarte repede și e dublată de lipsa de educație. La noi gândirea critică nu-i bine văzută Ca societate suntem foarte emoționali în momentul în care apare o situație de genul ăsta e bine să copiezi pe celălat. O facem automat. Copiem pentru că ne gândim că nu evaluăm corect situația. Asta înseamnă cu nu te informezi suficient de mult”, afirmă analistul comportamental.

Nansi Lungu susține că panica ar putea ucide mai mulți oameni decât virusul:

„Rata de îmbolnăviri de contaminare e măricică, dar rata mortalității e neglijabilă. Oamenii care au nevoie să ajungă la spital ajung mai puțini din cauza panicii, există și un studiu legat de asta. E clar că facem mai mult rău dacă ne panică. S-ar putea să omorâm mai mulți oameni fiind panicați”, a declarat Nansi Lungu.

Nansi Lungu: De ce nu se spală oamenii pe mâini

Nansi Lungu suține că în această situație trebuie să ne spălăm pe mâini, dar sunt foarte mulți oameni care, pentru că nu văd o consecință imediată a lipsei aceste activități, au tendința de a o neglija:

„Pericolele imediate sunt cele care sunt  percepute ca fiind pericole. Oamenii vor să vadă relația cauză- efect. Dacă nu m-am spălat de câteva ori pe mâini și n-am murit până la urmă nu o să mă mai spăl pe mâini în continuare. N-o să mor. E o chestiune de obișnuință. Nu te speli pe mâini ca un efort conștient tot timpul. Asta ține de obicei pe car eîl ai. Criza actuală care este umflată ar trebui să fie un exercițiu bun pentru viitor. Sistemul nostru medical trebuie întrăit. Noi nu avem o unitate de urgențe în niciun spital privat. Dar acum nu-i foarte serioasă povestea. Contaminarea e mare, mortalitatea e mică”, a menționat analistul comportamental.