GÂNDUL LIVE. Adrian Marinescu: Vaccinul își arată efectul și la nivel individual / În momentul în care apare o tulpină nouă, ea apare peste tot

Publicat: 28 04. 2021, 21:07
Actualizat: 28 04. 2021, 23:05

This browser does not support the video element.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre situația îngrijorătoare din India, dar și despre cei care încă cred că virusul a fost creat în laborator.

„Este probabil ca persoanele vaccinate să facă o formă ușoară. Există și posibilitatea să faci o formă mai severă, însă această este mică”, a declarat medicul.

Adrian Marinescu a vorbit despre situația alarmantă din India. „Acolo sunt niște particularități foarte clare. Știm că este o densitate enormă, că regulile de igienă sunt absolut precare, că nu au un sistem medical care să facă față puhoiului de infectări. E clar că acolo orice variantă virală poate să facă ravagii. Nu spun că trebuie să intrăm în panică sau că acea variantă se va răspândi, dar trebuie să rămânem în stand by. În momentul în care apare o tulpină nouă, ea ajunge peste tot. Vom vedea cât de ușor se transmite și daca este o variantă mai agresivă.”

„Dacă masca este purtată corect, riscul de infectare este mai mic”

„Vaccinul își arată efectul și la nivel individual. E clar că persoana vulnerabilă se protejează. Ca să fie vaccinare extinsă trebuie să ajungem la 10 milioane de oameni imunizați. Asta nu înseamnă că până atunci nu se vad efectele.

Riscul de infectare e foarte mic în cazul în care ești în spațiu liber și masca e purtată corect.”

Medicul Adrian Marinescu, despre cei care cred că virusul a fost creat în laborator: „Eu i-aș întreba în felul următor: cu ce m-ar ajuta dacă știu că în spatele virusului a fost cineva? Înseamnă că nu am infecția, că mă infectez mai puțin? Cu ce ma ajută dacă ajung să fac o formă severă cu un virus care a plecat din laborator versus varianta că a fost un virus slabatic? Nu am aceleași complicații și același risc?”

Sfat pentru cei care au trecut prin boala

„Cei care au avut o formă ușoara sau au fost asimptomatici nu au ce de să își facă o evaluare, dar ar trebui să își facă. Și cei cu o formă medie ar trebui să facă un consult. Lucrurile sunt mai complicate pentru cei cu forme severe. Ei rămân cu anumite sechele. Vor avea o perioadă în care vor fi urmăriți de medicul specialist.

Facem o diferență între simptome care mai rămân o perioadă de timp și sechele. Putem să tușim 2-3 luni sau să simțim oboseală o perioadă de timp. Trebuie să ne gândim. Nu stăm să tușim atâta timp, dar nu trebuie să ajungem la automedicație. Ar trebui să ne spună cineva ce să facem, a mai spus Adrian Marinescu.”