GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila, despre obiectivele Guvernului referitoare la vaccinare: „Sunt optimist, dar îmi place să fiu realist și nu îmi place să fiu demagog”

Publicat: 10 05. 2021, 20:26
Actualizat: 10 05. 2021, 21:35

This browser does not support the video element.

Medicul Alexandru Rafila a fost invitatul Emmei Zeicescu în cadrul ediției de luni a GÂNDUL LIVE.

Printre altele, acesta a vorbit despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 care se desfășoară în acest moment în România.

Rafila spune că este important ca România să vaccineze peste jumătate din populație pentru a evita valul al patrulea al pandemiei.

„Acel obiectiv de 10,4 milioane, sigur că este un obiectiv pe care ne dorim cu toții să îl atingem, dar depinde când. Și toate proiectele acestea, până la 1 iunie, până la 1 august și așa mai departe, toate angajamentele astea care îmi aduc aminte de momentul când eram UTC-ist mi se par nepotrivite. Îmi place că domnul Cîțu este întotdeauna foarte optimist și e bine să fie așa. Eu sunt și eu optimist, dar îmi place să fiu realist și nu îmi place să fiu demagog. Nu că dânsul ar fi, dar în general nu-mi place”, a spus Rafila la GÂNDUL LIVE.

Acesta spune că nu există nicio diferență dacă la 1 iunie România înregistrează 4,7 sau 5 milioane de persoane vaccinate  și adaugă că premierul Cîțu trebuie să facă în așa fel încât rata de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi să se mențină, prin menținerea interesului cetățenilor pentru campania de vaccinare.

Alexandru Rafila a participat la maratonul de vaccinare din București

Rafila povestește că a participat și el la maratonul de vaccinare din weekend de la București, unde spune că a participat în calitate de cadru didactic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Capitală.

„Este nevoie de centre care să fie în cartierele de locuințe. Dezvoltarea unei rețele de centre de vaccinare comunitare în apropierea aglomerărilor din fiecare oraș (…) cred că reprezintă cheia succesului. Proximitatea, ușurința de a te duce doar cu buletinul, dar asta deja se întâmplă, disponibilitatea vaccinului, vreau să mă vaccinez cu Pfizer, mă vaccinez cu Pfizer, vreau cu Astra, mă vaccinez cu Astra, deci trebuie să existe inclusiv această posibilitate. Veți vedea că în timp se vor mai schimba opiniile, acum lumea nu prea are încredere în AstraZeneca, dar s-ar putea să revină moda”, mai spune Alexandru Rafila.

El adaugă că în ceea ce privește scandalul care a vizat vaccinul AstraZeneca, a existat și o chestiune de marketing în toată această problemă.

După participarea la maratonul vaccinării el spune că marea majoritate a celor care s-au vaccinat în cadrul acestui eveniment sunt persoane cu o mobilitate crescută, fapt care este încurajator pentru specialiștii din domeniul sănătății.