GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila: „Vaccinăm un sfert din populație și spunem că e un succes” | Ce spune deputatul PSD despre valul 4 al pandemiei – VIDEO

Publicat: 28 06. 2021, 21:48
Actualizat: 29 06. 2021, 12:57

This browser does not support the video element.

Alexandru Rafila, deputat PSD, a fost invitatul Emmei Zeicescu în ediția de luni, 28 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, unde a discutat despre strategia de comunicare a Guvernului în spațiul public privind campania de vaccinare.

Întrebat despre imunizarea oferită de vaccinul Pfizer în fața tulpinei Delta, deputatul PSD spune că nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, imunitatea oferită de vacinul Pfizer fiind într-o proporție foarte mare.

„Persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer sunt protejate într-o măsu.ă de peste 85% și de tulpina Delta. Nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Sunt destul de tulburat de modul de întelegere a numărului personelor vaccinate: pe de-o parte spunem că vaccinarea e necesară, dar vaccinăm un sfert din populație și spunem că e un succes.

În prima etapă de vaccinare, România era pe locul 3 sau 4. Nu poți spune că ai un succes, când ești pe penultimul loc în Europa. Un astfel de mesaj e profund greșit. Dacă campania e un mare succes, înseamnă că situația e perfectă, nu ar mai trebui menținută starea de alertă.

Campania de vaccinare a avut două elemente:

  • logistică: domnul colonel Valeriu Gheoghiță a făcut o treabă foarte bună.
  •  informare: neprofesionistă. Gândiți-vă la primele spoturi de presă legate de utilitatea vaccinului: persoanele erau de încredere, dar mesajul era greșit. Aș fi mers pe o zonă mai empatică. Sunt agenții specializate în acest sens.

În prezent, mesajele sunt mai bune, dar persoanele sunt necredibile. Ne putem uita la popularitatea personajelor din Guvern”.

Alexandru Rafila spune că, în cazul în care există un focar la nivelul unei localități sau a unui județ, trebuie luate măsuri.

Despre valul patru al pandemiei

„Confortul meu este unul mai mare odată cu vaccinarea.

O recomandare a UE este ca copiii sub vârstă de 12 să fie scutiți de testări suplimentare, în funcție de situația epidemiologică și locul plecării. România este pe lista verde a țărilor cu inciedentă mică.

Trebuie în continuarea efectuată monitorizarea și testarea, iar în momentul în care o localitate sau un județ înregistrează creșteri, trebuie luate măsuri de jur împrejurul unui focar”.