GÂNDUL LIVE. Coordonator WWF, despre defrișările ilegale: Există soluții imediate care trebuie transpuse sub forma unui pachet legislativ

Publicat: 05 05. 2020, 14:24
Actualizat: 05 05. 2020, 15:17

This browser does not support the video element.

Radu Vlad, coordonator WWF a vorbit la Gândul Live despre cazul unor localnici care au oprit un transport illegal de lemne și despre cel al unor cerbi lăsați să agonizeze după ce au fost vânați.

Zeci de locuitori ai unui cătun al comunei Poienile de Sub Munte, județul Maramureș, au ieșit în stradă pentru a opri un transport ilegal de lemne. La fața locului au ajuns în scurt timp mai multe echipaje de poliție.  Polițiștii au descoperit că șoferul nu avea niciun document de proveniență sau transport al materialului lemnos. Așa că, oamenii legii au confiscat șase metri cubi de buștean. Aceștia vor reveni la fața locului pentru a identifica  și locul de unde au fost tăiați arborii.

Problema tăierilor ilegale de copaci este la ordinea zilei și nicio aplicație sau normă nu au fost utile până în acest moment, spune Radu Vlad care atrage atenția asupra faptului că este necesar un întreg pachet legislativ pentru a stopa astfel de practici.

Comuna maramureșană Poienile de Sub Munte este în zona roșie în ceea ce privește defrișările ilegale.

„Este vorba despre un transport ilegal. Este o zonă roșie privind prevalența tăierilor ilegale. Toată lumea cunoaște pe toată lumea. În acest context trebuie să apreciem spiritul civic al comunității locale. Vrem autorități puternice în care oamenii să aibă încredere. Există soluții imediate care trebuie transpuse sub forma unui pachet legislativ. Nu condamn comunitățile locale pt manifestație. Dacă nu vor fi identificate cioatele de unde s-a tăiat, persoana poate fi doar amendată de 1000 de lei”, a declarat Radu Vlad, coordonator WWF.

Doi cerbi, lăsați să agonizeze

Pe lângă copaci și animalele pădurii au de suferit din pricina omului.

Imagini șocante au fost surprinse în Maramureș, cel mai probabil la limita cu județul Suceava. Doi cerbi au fost răniți grav de braconieri și lăsați să agonizeze, apoi au fost uciși

„Imaginile sunt înfiorătoare. Nu pot să înțeleg vânătoarea ca activitate. La ceea ce s-a văzut acolo, îmi pun problema dacă a existat o autorizație de recoltare pentru cerbi. În România cerbii sunt chiar mai rari decât urșii. Ideea de a avea un trofeu, vedem foarte multe cabane, e una, dar de a filma și de a distribui aceste imagini mi se pare de o cruzime ieșită din comună”, a declarant Radu Vlad.