GÂNDUL LIVE. Cristian Băcanu, deputat PNL, despre decizia CCR privind constituționalitatea SIIJ: Ne aflăm în scenariul potrivit căruia putem ajunge în procedura de infringement – VIDEO

Publicat: 18 06. 2021, 21:33
Actualizat: 21 06. 2021, 10:16

This browser does not support the video element.

Cristian Băcanu, de profesie avocat, indică şi încălcări ale Constituţiei:

„Curtea pare foarte prietenoasă cu SIIJ. În dreptul UE, avem două principii: principiul efectului direct și principiul supremației dreptului UE – prevăzute de art 148 din Constituție. Odată ce avem o hotărâre a CJUE, prin care ni se spune foarte clar că nu este în regulă cum s-a înființat SIIJ, în baza dreptului UE, instanțele naționale au obligația să dea curs dreptului UE și efectele acelei decizii și să facă exact ceea a făcut Curtea de Apel Pitești, să constate că SIIJ nu îndeplinește cerințele prevăzute de dreptul nostru.

Vine CCR și spune că trebuie să ținem cont de un individualism național al dreptului constituțional. Este o poveste”.

Mai mult, deputatul PNL spune că o decizie recentă a Curții Constituționale din Germania a plasat țara în procedura de infringement.

„Sunt zeci de ani de zile de când CJUE a arătat că drepul UE are prevalență în fața curților constituționale ale statelor membre. În Germania, în 2020, o decizie a Curții Constituționale fost contrazisă de o decizie a CJUE. CE a început o procedura de infringement împotriva Germaniei”.

Deputatul Cristian Băcanu consideră că România e în pericol de infringement.

„Cred că ne aflăm în scenariul potrivit căruia putem ajunge în procedura de infringement”

„Acest CCR a lăsat dreptul UE neaplicat. Este foarte periculos. Oricând, o curte constituțională poate spune că aplicăm reguli naționale.

Ce rost mai are dreptul UE, pe care l-am convenit și adoptat în cadul unui proces democratic, dacă nu îl aplicăm?!”

Inspecţia Judiciară a transmis că judecătorul Costin Alin Stancu de la Curtea de Apel Piteşti este vizat de o acţiune disciplinară legată de modul de respectare a normelor de procedură în cadrul procesului, nu de felul cum a pus în aplicare decizia CJUE, respectiv restituirera cauzei la SIIJ pentru declinare la un parchet competent.

Ministrul Justiţiei Stelian Ion spune că este îngrijorător că magistraţi care au criticat modificarea de către PSD a legilor justiţiei sunt acum cercetaţi disciplinar de către Inspecţia Judiciară (IJ).

În 7 iunie, Curtea de Apel Pitesti a decis, că Secţia specială nu mai poate funcţiona, în urma hotărârii pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Decizia a fost pronunţată în premieră pentru o instanţă din România. Cel care a pronunţat decizia este judecătorul Costin Andrei Stancu, iar ulterior Inspecţia Judiciară s-a sesizat în cazul acestuia.

Stelian Ion califică drept îngrijorător faptul că judecătorul de la Curtea de Apel Piteşti este cercetat de Inspecţia Judiciară, după ce a decis că existenţa Secţiei Speciale nu ar fi justificată

„E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecţiei Judiciare a fost numită prin OUG şi era criticat foarte ferm acest moment. Iată, acea conducere, care este şi conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea Ordonanţă de Urgenţă, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”, a declarat marţi, la RFI, ministrul Justiţiei.