GÂNDUL LIVE. Cum ajută plasma pacienții cu COVID-19. Doina Goșa: Îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi

Publicat: 08 05. 2020, 14:48
Actualizat: 08 05. 2020, 18:08

This browser does not support the video element.

Doina Goșa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină București, a detaliat, la Gândul Live, cum acționează admistrarea de plasmă,  criteriile și metodele de recoltare a acesteia pentru tratamentul pacienților cu COVID-19.

„Plasma pe care o colectăm de la pacienții vindecați conține anticorpi, este bogată în anticorpi anti virusul SARS-Cov-2. În momentul în care pacientul se află în spital în stare critică, capacitatea lui de apărare este clar depășită, deci organismul cu greu face anticorpi sau anticorpi insuficienți. Dacă noi îi dăm anticorpi, prin plasma e care o oferim de la pacienții vindecați, îl ajutăm în felul acesta să lupte cu boala și îi dă răgazul organismului să fabrice proprii anticorpi”, a explicat Doina Goșa, la Gândul Live.

Criteriile de selecție pentru donatorul de plasmă prin plasmafereză pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 sunt aceleași ca pentru o donare obișnuită de sânge, a precizat Doina Goșa, la care se adaugă câteva cerințe. „Fostul pacient, vindecat de Covid-19, trebuie să aibă biletul de externare din spital, două buletine de analize sau în biletul de externare să scrie că a avut două teste negative, deci este vindecat, și minim două săptămâni de la externare. Nu trebuie să aibă boli cronice sau comorbidități, la fel ca și pentru donarea de sânge, donatorul trebuie să fie sănătos”, a explicat Doina Goșa.

„Cea mai eficientă procedură de donare de plasmă este prin metoda de recoltare plasmafereză, care se face cu ajutorul unui echipament care este adecvat acestei activități. Se scot 600 de mililitri de plasmă din care se prepară trei unități de plasmă transfuzabilă a câte 200 ml fiecare. Prin procedura standard de donare de sânge, aceasta presupune masă eritrocitară, deci se face o punguță de eritrocite, și o pungută de plasmă de 200 de mililitri. De asta plasmafereza e eficientă, pentru că dintr-o plasmafereză de la un donator obținem trei unități de plasmă, iar prin cea standard, o singură unitate”, a detaliat Doina Goșa.

În spitale nu se poate face procedura de plasmafereză, ci doar primesc unitățile de la centrele de transfuzii și le administrează.

Plasmafereza se desfășoară sub supravegherea medicului specialist, durata este 50-60 minute. Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereza (plasmafereze) trebuie să fie de două săptămâni, potrivit informațiilor de pe site-ul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Până astăzi, 8 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.811 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.423 au fost declarate vindecate și externate.