GÂNDUL LIVE. Dan Antonescu, consilier al IGPR, despre softul de recunoaștere facială: Poliția avea nevoie ca să nu mai meargă cu căciula întinsă pe la alții! Trebuie să ținem pasul cu infractorii

Publicat: 12 05. 2020, 12:33
Actualizat: 12 05. 2020, 18:44

This browser does not support the video element.

Dan Antonescu, consilier al IGPR, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre softul de recunoaștere facială care va fi folosit de Poliția Română pentru identificarea persoanelor care va conduce la facilitarea procesului de găsire a suspecților.

„Acel sistem, așa cum s-a și afirmat, nuva monitoriza în timp real o intersecție sau un loc public. Sunt situații în care, într-un dosar penal, se pot obține, imagini de la diverse camere de supraveghere. Pentru a putea face o recunoatere mai rapidă a acelor suspecți, se va folosi acest soft. Și, până acum, se reușea o identificarea lor, dar cu ajutorul altor polițiști sau al altor instituții care dețineau softuri de performanță.

Acum a venit rândul și Poliției să se doteze cu așa ceva ca să nu mai meargă cu căciula întinsă pe la alte instituții sau pe la alte polițiii din alte țări. Au fost situații când am trimis imagini la FBI ș.a.m.d. pentru că ei aveau softuri performante care au ajutat la identificarea persoanelor respective”, a declarat Dan Antonescu la GÂNDUL LIVE. 

De asemenea, acesta a explicat și cum va funcționa noul soft de recunoaștere facială, precizând faptul că vor fi folosite bazele de suspecți sau infractori ai Poliției.

„Acum, chiar și la un furt din magazin, dacă acea cameră nu este foarte performantă, nu ai certitudinea că ai identificat bine persoana, în schimb, softul respectiv, te ajută și îți dă niște parametri care te duc spre acel suspect, dacă acesta există în baza de date a Poliției. Pentru că numai aceste baze a unor suspecți care fac obiectul unor dosare penale vor fi analizate și comparate cu ceea ce vine din teren”, a mai explicat consilierul Inspectoratului General al Poliției Române.

GÂNDUL LIVE. Cum vor fi identificați suspecții care poartă mască

„Nu va rezolva toate probleme. Dar Poliția își face datoria așa cu ma făcut-o și până acum numai că trebuie să țină pasul: așa cum infractorii își perfecționează metodele, așa și Poliția trebuie să țină pasul cu ei.

Nu numai fizionomia reprezintă un criteriu de identificare. Sunt elemente care duc la identificarea suspecților și apoi îi duc în pușcărie. Putem rezolva aceste cazuri și atunci când infractorii poartă măști pe față. Purtarea măștilor pe față de către infractori este o metodă vechi. Să nu uităm că în westernurile pe care le vedeam în copilărie, prima grijă a bandiților era să își tragă acea basma pe față.”, a mai precizat acesta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

În cursul acestui an, Poliţia Română va fi dotată cu un sistem IT de recunoaştere facială a persoanelor după imagini foto sau video. Programul a fost achiziţionat prin licitaţie pentru suma de 4,779 milioane de lei fără TVA, de la Dataware Consulting.