GÂNDUL LIVE. Daniela Vișoianu, expert în educație: „Trebuie să analizăm ce au pierdut elevii în toată această perioadă” | VIDEO

Publicat: 04 05. 2021, 21:25
Actualizat: 04 05. 2021, 22:31

This browser does not support the video element.

Daniela Vișoianu, expert în educație și lector universitar, s-a numărat printre invitații Emmei Zeicescu în emisiunea GÂNDUL LIVE de marți.

În contextul în care vaccinul produs de Pfizer ar putea să fie aprobat și pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani, Vișoianu spune că dacă studiile sunt confirmate de Agenția Europeană a Medicamentului, ea și-ar vaccina copilul.

„E importantă vaccinarea copilului, dar cred că în raport cu discuțiile pe care le-ați purtat astăzi, cred că este momentul să ne uităm onest la acest an școlar, care se apropie de final. Mai avem două săptămâni, după cum spun unii, eu aș spune o lună de școală, știm cum se încheie mediile anul acesta, avem o experiență de examene organizate. Personal, aș recomanda să ne mutăm un pic din zona de criză sanitară în zona de management al procesului educațional și să vedem cum ne pregătim pentru anul școlar viitor”, a spus Daniela Vișoianu la GÂNDUL LIVE.

Ea spune că s-au încercat toate scenariile posibile în școli și este momentul să fie analizate pierderile și la cum arată anul școlar următor.

Daniela Vișoianu: Trebuie evaluate eventualele întârzieri ale copiilor

Vișoianu spune că trebuie ca elevii, mai ales cei mai mici, să ajungă urgent fizic la școală. Ea adaugă că ar fi util ca educatoarele și învățătoarele să folosească timpul rămas din acest an școlar pentru evaluarea descriptivă a elevilor, să vadă dacă cei mici au abilitățile cognitive necesare pentru vârsta lor și să evalueze pierderile din ultimul an.

„Povestea un profesor de educație fizică că atunci când s-au întors fizic la școală, copiii parcă nici nu mai știau să alerge, adică se împiedicau la exercițiile de alergare din curtea școlii. Deci este important să existe această evaluare. A fost o recomandare a Ministerului Educației pentru Agenda de Educație Remedială, dar educația remedială nu trebuie să însemne doar cunoștințele care s-au pierdut sau nu au fost favorizate de procesul online, cât abilitățile pe care copiii trebuie să le aibă la un anumit prag de vârstă”, spune aceasta.

Vișoianu: Evaluarea Națională va fi o mare surpriză

Specialistul spune că Evaluarea Națională va fi o mare surpriză pentru că se pare că noua structură a subiectelor nu va mai favoriza elevii care au tocit.

Ea spune că a vorbit cu mai mulți profesori care au corectat la simularea evaluării și aceștia au ajuns la concluzia că elevii care au învățat mecanic au avut anumite dificultăți la unele subiecte, în timp ce aceia care au fost mai relaxați față de învățare au avut rezultate mai bune decât preziceau profesorii lor de la sala de clasă.

„Evaluarea națională e un teritoriu necunoscut, așteptăm să vedem ce se va întâmpla efectiv la examen. Bacalaureatul e într-un format vechi, nu mai răspunde de mult necesităților, probabil că va fi în tendințele ultimilor ani, poate rezultate un pic mai bune. Elevii de liceu mi-au spus și anul trecut că faptul că au putut să stea acasă și să se concentreze exclusiv pe subiecte i-a ajutat”, mai spune ea.