GÂNDUL LIVE. Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional, despre programul „Vacanța Mare” : ”Este în mod vădit în contradicție cu principiul egalității în fata legii și cu principiul non-discriminării”

Publicat: 22 04. 2020, 14:58
Actualizat: 07 04. 2021, 01:11

This browser does not support the video element.

Ioan Stanomir, specialist în drept constituțional, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre propunerea profesorului Streinu Cercel , sub titulatura de ,,Vacanța Mare”, care a stârnit panică și nedumerire.

„Este evident că o astfel de inițiativă nici măcar nu ar fi trebuit formulată. Este în mod vădit în contradictție cu principiul egalității în fata legii și cu principiul non-discriminării. Președintele a făcut bine că a intervenit, însă ar fi fost și mai bine ca nimeni să aibă ideea năstrușnică de a se crede că trăiește în epoca nazistă sau epoca comunistă, pentru că astfel de proiecte nu au nimic în comun cu un spirit democraticși nu poate fi justificată stiințific” , a declarat profesorul în drept constituțional.

Ioan Stamir compară inițiativa cu monstuozitățile științifice din trecut

„Stiinta este subordonată unui scop etic. Au existat în trecutul omenirii medici care au încercat să justifice stiintific monstruozități pe care le-au comis. Ca atare, această filozofie aberantă că noi dispunem de viata oamenilor, ca și cum oamenii ar fi niște soriceii de laborator, mi se pare ingrozitoare” .

Profesorul de drept constituțional spune că statul ar trebui să combată știrile false, prin care se transmite o isterie generală

„Starea de urgentă nu suspendă Constitutia, ci permite statului  să actioneze în domenii bine determinate sub controlul parlamentului, sub controlul Curtii Constiutionale si al puterii judecatoreti. Eu nu îmi aduc aminte ca prin ordonantele adoptate  să se fi suspendat în totalitate exercitiul drepturilor. Simplu fapt că noi avem acest dialog, arată că libera exprimare nu s-a suspendat în starea de urgență.

Eu cred că statul ar trebui să se concentreze pe o alta dimensiune: combaterea stirilor false, combaterea acelui tip de comportament  jurnalistic, care transmite o stare de isterie generală, dar aceasta este în primul rând o chestiune de deontologie. Statul trebuie să intervină strict acolo unde este vorba de fake news și manipulare grosolană”.