GÂNDUL LIVE. Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Europol: Vrem să vedem o poliție ca afară / Trebuie să avem un cadru legislativ care să descurajeze ieșirile necontrolate ale unor persoane certate cu legea

Publicat: 29 04. 2020, 12:58
Actualizat: 29 04. 2020, 19:25

This browser does not support the video element.

Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Europol, a comentat, într-o intervenție la Gândul Live, contextul celor mai recente incidente dintre grupuri de cetățeni certați cu legea și forțele de ordine, pe perioada restricțiilor de circulație impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19, și posibilele soluții pentru descurajarea acestor fapte.

În ultimele două săptămâni, nu mai puțin de zece scandaluri au fost mediatizate, unde forțele de ordine au fost solicitate să intervină, a explicat Marius Iconaru, care a făcut referire la incidentele din Hunedoara, Săcele, Balotești, din București, de la Rahova.

„Sunt grupuri de persoane care, fie pe fondul consumului de băuturi alcoolice, au început să adreseze injurii și amenințări la adresa colegilor care au fost solicitați să intervină. Aceștia au folosit la agresiuni obiecte asemănătoare – topoare, furci sau pietre. Și putem vorbi și de efectele psihologice ale izolării în timpul epidemiei de coronavirus: acele grupări care până acum erau obișnuite cu petreceri și cu multe persoane, cu muzică, cu băutură, chiar dacă pentru moment au renunțat la petreceri pe fondul restricțiilor impuse, asistăm acum la o refulare a acestora, refulare care se îndreaptă împotriva polițiștilor, care au menirea de a veghea la respectarea restricțiilor”, a precizat secretarul general al Sindicatului Europol, la Gândul Live.

„Polițiștii nu sunt dotați întocmai, și de aceea și noi, și societatea civilă, vrem să vedem o poliție ca afară, dar în același timp vrem să beneficiem și de dotările polițiștilor din Europa de Vest – acele teasere, și trebuie să avem un cadru legislativ care să descurajeze aceste ieșiri necontrolate ale unor persoane certate cu legea. Cetățeanul trebuie să conștientizeze că, dacă va ataca un polițist, va primi o pedeapsă pe măsură ce-l va determina să se gândească de două ori înainte de a face asta. Dacă un cetețean, în moemntul de față, scuipă sau lovește un polițist, el primește o sancțiune contravențională. Dacă un polițist face același lucru, acesta e acuzat de purtare abuzivă”, a subliniat Marius Iconaru.

Marius Iconaru a precizat că, pe lângă cadrul legislativ, este nevoie de o atenție sporită privind pregătirea polițiștilor, mai ales în astfel de situații imprevizibile.