GÂNDUL LIVE. Nelu Tătaru: O pandemie ține un an jumătate-doi și are trei sau patru valuri

Publicat: 13 04. 2021, 19:35
Actualizat: 14 04. 2021, 13:01

This browser does not support the video element.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a fost invitatul ediției de marți a emisiunii Gândul Live. Potrivit acestuia, în teorie, o pandemie durează un an jumătate-doi și are trei sau patru valuri. 

Nelu Tătaru: Comunicarea are un rol important

Nelu Tătaru a subliniat importanța comunicării eficiente și active în situațiile de criză, precum cea care s-a petrecut aseară, unde trei pacienți Covid au decedat din cauza unei defecțiuni la o instalație medicală mobilă.

Într-un moment de criză, comunicarea are un rol important. În martie-aprilie lumea stătea în casă și era nevoie de informații. Oamenii aveau nevoie să înțeleagă ce se întâmplă. Eu nu am fost un comunicator foarte bun înainte. Eram un chirurg care vorbea foarte puțin. Mai mult făceam. Nevoia m-a făcut să comunic. Oamenii trebuiau să înțeleagă. Comunicarea este și acum la fel de importantă, după un an de zile. Lumea se întreabă de ce ține atât și ce se întâmplă cu acest val 3”, a spus Tătaru.

Sistemul medical este diferit de orice altceva

Potrivit lui Tătaru, autoritățile române au greșit că au mutat atenția de la pandemia propriu zisă la administrarea vaccinurilor, asta făcându-i pe oameni să nu mai fie vigilenți.

Sistemul medical este diferit de orice altceva. Eu spuneam asta și din calitatea mea de medic chirurg. Într-o operație ușoară sau medie, 50% joacă un rol vorba bună. Într-o operație grea doar 20%. Vorba bună înseamnă empatia. Empatia cu cel cu care rezonezi și faci o echipa la un moment dat. În această criză sunt implicate mai multe părți distincte: sistemul medical; autoritățile; Guvernul; Ministerul Sănătății și populația. Din punctul meu de vedere, în acest moment este cu atât mai multă nevoie de comunicare, cu cât se prelungesc aceste crize. O pandemie ține un an jumătate-doi și are trei sau patru valuri. Cred că primele două valuri ne-au făcut să credem că este totul mai ușor. Astfel ne-am mutat puțin pe comunicarea legată de vaccin uitând de comunicarea legată de pandemie. Din decembrie ne-am axat pe vaccinuri. Am uitat de pandemie. Ne-am trezit în plin val trei total debusolați”, a explicat fostul ministru al Sănătății.