GÂNDUL LIVE. Pașaport de vaccinare în UE? Alexandru Rafila explică: Nu trebuie limitată în niciun fel circulația oamenilor – VIDEO

Publicat: 05 03. 2021, 12:57
Actualizat: 05 03. 2021, 13:21
GÂNDUL LIVE. Pașaport de vaccinare în UE? Alexandru Rafila explică: Nu trebuie limitată în niciun fel circulația oamenilor

Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, a susținut în cadrul ediției de vineri, 5 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE,  faptul că circulația oamenilor nu trebuie limitată în niciun fel pe baza certificatului de vaccinare. 

Profesorul Alexandru Rafila a explicat faptul că este vorba de un document care fie atestă faptul că persoana respectivă a trecut prin boală, fie că a făcut vaccinul, care îi va ușura călătoria, nemafiind nevoită să stea în carantină sau să respecte alte măsuri pe care autoritățile din statele în care călătoresc le impun pentru cei care vin din afara țării.

Alexandru Rafila, despre presupusul pașaport de vaccinare: Este vorba de un document care să ușureze călătoriile internaționale

„Nu e vorba de un pașaport de vaccinare, ci de un document care să facă posibile sau să ușureze călătoriile internaționale și să ofere siguranță oamenilor. Organizația Mondială a Sănătății are o poziție corectă referitoare la un așa-zis pașaport, de pe o parte nu ai vaccin disponibil suficient ca să se vaccineze toată lumea în acest moment, pe de altă parte, cred că este o discrimanre. Discriminarea și marginalizarea au fost probleme majore de la începutul acestei pandemii. La început, persoanele care erau infectate erau privite cu suspiciune și după vindecare… și a durat destul de mult până când lumea să se obișnuiască cu acest lucru. Dar evident că este cineva care s-a vaccinat și nu are niciun rost să stea în carantină, e bine să folosească acest document. Nu e vorba neapărat de un pașaport, ci de un simplu document care atestă că a trecut prin boală de curând sau că a fost vaccinat (…) Nu trebuie limitată în niciun fel circulația oamenilor, pe baza unui astfel de pașaport de vaccinare. Cei care nu s-au vaccinate trebuie să demonstreze că nu sunt bolnavi și atunci un simplu certificat al unei determinări pe baza unui test PCR sau antigen s-ar putea să fie suficient. Astea sunt lucruri cu care o să ne confruntăm în perioada următoare. Trebuie să le privim pozitiv, nu discriminatoriu. Aici depinde foarte mult și de abilitatea autorităților de a comunica”, a punctat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS: Unele state membre UE ar putea introduce reguli proprii

De asemenea, acesta a explicat că la nivelul Uniunii Europene va exista o uniformizare a modului în care sunt permise călătoriile dintr-un stat în altul, dar a subliniat că țările membre pot introduce și reguli proprii.

„Va exista o uniformizare a călătoriilor în spațiul Uniunii Europene. Dar sănătatea publică este și o competență națională, adică Uniunea europeană ne va oferi cadrul, dar nu este exclus ca anumite state membre să introducă reguli proprii, dincolo de regulile care se stabilesc la nivel comunitar. Rămâne să vedem dacă aceste reguli vor fi mai limitative sau mai lejere decât recomandările sau ce se va stabili la nivelul UE. (…)”, a punctat reprezentantul României la OMS.

Profesorul Alexandru Rafila a explicat care este una dintre condițiile care ar putea determina ca procentul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 în România până în septembrie să ajungă la 60-70%.

„Putem discuta, măcar regional, de o încheie a problemelor legate de această pandemie în a doua jumătate a anului, probabil la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie. Cel puțin unele dintre statele membre Uniunii Europene vor fi într-o astfel de situație și m-aș bucura să fie și România într-o situație similară. (…) Dacă la ministerul Sănătății sunt oameni responsabili, atunci ar trebui ca acest lucru (n.r. vaccinare unui procent de 60-70% din populație până în septembrie) să se întâmple. Mă bucur că domnul doctor valeriu Gheorghiță a făcut o treabă foarte bună la nivelul campaniei de vaccinare, îl încurajez în cotninuare, și eu și colegii mei care lucrăm prin sănătatea publică. Să sperăm că va primi același sprijin și din partea Ministerului Sănătății”, a mai declarat Alexandru Rafila la GÂNDUL LIVE.