GÂNDUL LIVE. Psihologul Iris Gogorici: „Am fost bătută pe stradă. Mi-a dat un pumn și m-a aruncat niște metri în spate”

Publicat: 05 06. 2020, 13:21
Actualizat: 05 06. 2020, 15:47

This browser does not support the video element.

Iris Gogorici, psiholog, a declarat, vineri, la Gândul LIVE, că a fost bătută de un individ într-o parcare în urmă cu mai mulți ani, iar poliția, potrivit  psihologului, nu ar fi făcut nimic. Declarația a fost făcută în contextul cazului de sclavie modernă din Maramureș, unde autoritățile ar fi știut despe acest caz, dar nu ar fi luat măsuri.

„Eu bănuiesc poporul român de un grad de psihopatie (…) A nu avea repere în legătură cu ce înseamnă respectul, grija față de aproape, de o ființă la fel ca tine, înseamnă că ceva este în neregulă în fundamentul nostru ca popor. Astea sunt elemente care țin de o educație de viață.

Nu trebuie să te învețe cineva la școlă, vezi acasă, în familie. Părerea mea sinceră este că nu le pasă (…) Știm cu toții că în localitățile mici, la țară, toată lumea știe ce face toată lumea. Iar despre nepăsarea autorităților este poveste lungă”, a declarat Iris Gogorici la Gândul LIVE.

Cunoscutul psiholog a povestit un episod de agresiune într-o parcare.

Psiholog: „Nepăsarea oamenilor dovedește că nu suntem bine cu capul”

„Am fost bătută pe stradă, de un domn, pe motive de parcare, acum niște ani de zile. Mi-a dat un pumn în piept, direct, de m-a aruncat niște metri în spate. A venit poliția, a sunat la ușa lui, omul nu a vrut să răspundă, și polițiștii mi-au spus că ei nu au ce face și să mă duc să depun o plângere. M-am dus să depun și polițistul de la secție m-a luat la mișto, mi-a zis că nu prea arăt a victimă. Nu s-a întâmplat nimic (…) Nepăsarea oamenilor dovedește că nu suntem bine cu capul”, a mai declarat Iris Gogorici la emisiunea moderată de Emma Zeicescu.

Cazul de sclavie de la Maramureș

Membrii unei familii din Maramureş sunt acuzaţi că răpeau bărbaţi cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau şi îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Poliţiştii şi procurorii au făcut joi două percheziţii şi au salvat cinci victime ale traficului de persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale”, se arată în comunicatul DIICOT.

Persoanele erau răpite sau racolate din Gara Baia Mare

„Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, judeţul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu”, mai susţin procurorii.

„Bătuți și obligați să muncească până la epuizare”

Ulterior, după ce bărbaţii ajungeau la casele membrilor grupării, aceştia le reţineau actele şi prin violenţe fizice şi verbale erau obligate să muncească până la epuizare, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti.

La percheziţiile efectuate joi la domiciliile membrilor grupării din localitatea Bozânta Mică, poliţiştii au descoperit într-una dintre încăperi un bărbat, care era încuiat sub lacăt din 1 iunie, fiind răpit.

Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au reuşit să probeze activitatea infracţională a grupării cu privire la aceleaşi fapte săvârşite asupra altor 4 persoane.

Potrivit Poliţiei Române, 5 bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 56 de ani sunt bănuiţi de trafic de persoane şi constituire a unui grup infracţional organizat.