GÂNDUL LIVE. Sociologul Gelu Duminică: „Petrecerile lui Dimitrie Cantemir începeau cu muzică mai cultă, după care se trecea la manele, iar la sfârșit se trăgea cu tunul”

Publicat: 06 05. 2021, 19:16
Actualizat: 06 05. 2021, 20:49

This browser does not support the video element.

Invitat în platoul emisiunii Gândul Live, sociologul Gelu Duminică a explicat că valul de critici la adresa maneliștilor români este nedrept, el argumentând că din punctul de vedere al calității versurilor sau notelor, muzica unor formații pop românești nu este mult mai calitativă decat cea a unor cântăreți de manele. În plus, sociologul a explicat că manelele nu sunt un fenomen nou în Romania, ele fiind ascultate și în perioada lui Dimitrie Cantemir.

Referitor la colaborarea recentă pe care Loredana a avut-o cu o serie de maneliști români, sociologul Gelu Duminică a subliniat că dacă melodia are 9 milioane de vizualizări în două săptămâni, publicul a dat deja un verdict.

„Când acești oameni au 9 milioane de vizualizări, și cred că într-o luna vor ajunge la 20, înseamnă ceva. Cântărețul este un prestator de servicii artistice”, a subliniat sociologul.

„Dimitrie Cantemir asculta manele la petreceri”

Sociologul s-a pus în pielea unui om care are își dorește mașini scumpe și haine de firmă, el explicând că aceste comportamente au de-a face cu valorile cultivate în anumite societăți.

„Eu am fost toată viața mea un om modest. La un moment dat, ajung să îmi permit lucruri pe care nu mi le permiteam și pe care și le permiteau doar elitele societății în care am crescut. Elită pentru mine nu înseamnă un om care a citit trei biblioteci, ci un om cu mașină, gagică, etc… Așa se decodifică aceste situații. Dimitrie Cantemir spunea că un bairam de-al lor dura vreo săptămâna. Mâncare și băutură la greu, începeau cu muzică mai cultă, pe urmă dădeau cu  manea, iar la sfârșit trăgeau cu tunul, ca să vadă lumea cât de șmecheri sunt”, a spus Gelu Duminică, la Gândul Live.

„Loredana a încercat mereu să se reinventeze”

„Când a încercat să se reinventeze, Loredana a mers în zone cărora celorlalți nu li se păreau ok. Eu cred că ceea ce se întâmplă la noi în momentul de față este legat de penetrarea manelei în mainstream. Spre exemplu, acum ceva vreme, în anii 80, în Statele Unite, muzica cântată de afro-americani nu era difuzată pe MTV, chiar dacă aveau un public fantastic. Recunosc faptul că am avut această discuție cu mulți realizatori de radio, cărora le-am spus că eu nu înțeleg de ce melodia „domnișoară, domnișoară” cântată de Smiley este difuzată, în timp ce aceeași melodie cântată de un lăutar nu este difuzată. Ritmul și versurile sunt aceleași”, a explicat sociologul.