GÂNDUL LIVE. Tiberiu Avram, despre condițiile în care trăiesc românii plecați la cules de sparanghel în Germania: Le-au făcut o așa-zisă testare pentru COVID-19. Ziarele germane au început o anchetă

Publicat: 22 04. 2020, 12:55
Actualizat: 23 04. 2020, 11:39

This browser does not support the video element.

Jurnalistul Tiberiu Avram a prezentat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE condițiile în care trăiesc mai mulți suceveni care au plecat la cules de sparanghel în Germania și care acuză condiții nepotrivite de muncă în contextul pandemiei de coronavirus, deși, înainte de plecarea din România, li s-a promis că vor fi respectate toate normele. 

Condițiile nu sunt adaptate la situația actuală – pandemia de coronavirus

„Vorbim despre niște oameni, cel puțin în cazul Sucevei și bănuiesc că și în cazul muncitorilor din celelalte județe ale țării, care nu merg pentru prima dată la muncă în Germania. Merg de ani și ani de zile. Eu, personal, cunosc niște oameni din Pătrăuți, anul acesta nu au putut să meargă, care merg de vreo 8-9 ani în același loc, sunt recomandați de faptul că muncesc bine și îi cheamă direct patronul de acolo.

Oamenii aceștia cunoșteau condițiile pe care le aveau acolo. Dar acestea și cele pe care le aveau și în anii trecuți nu mai sunt adaptate la situația actuală, pandemia de coronavirus. Înainte, când mergeu, știam că stau mai mulți într-un dormitor, au apă caldă, mai rece, săpun, într-o anumită măsură. Aceste elemente minime de igienă, începând cu masca, atunci când am scris noi articolul purtau o mască de cinci zile, nu mai știu care este situația la ora actuală, dacă le-au mai dat (n. r. măști)  sau altceva.

Noi am revenit ulterior cu un articol în care se spunea că după ce am publicat materialul a fost preluat de niște ziare germane care au început propria anchetă”, a explicat jurnalistul în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Ce s-a schimbat?

„S-au mișcat lucrurile, ne-au spus tot oamenii. În primul rând, oamenilor le este frică să vorbească și ei ne-au contactat pe Facebook, i-am contactat noi după ceea, am stabilit un mod de a comunica, seara, târziu, după ce se întorc în dormitoare.

Am înțeles că a venit patroana cu încă o persoană sau două, patroni le spuneau muncitorii, care le-au recoltat probe pentru COVID-19. Ei aveau îndoiala că persoana respectivă avea pregătirea medicală pentru a recolta aceste probe. Au fost puși în echipe de câte 5 să lucreze. S-a schimbat, să zicem, modul de organizare, și s-a încercat o așa-zisă testare.

Vreau să se înțeleagă foarte bine. Oamenii aceștia, despre care mulți au zis că sunt sclavi, câștigă foarte bine, muncesc extrem de greu, își asumă acest lucru”, a relatat Tiberiu Avram în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Diferențe la salarii față de ceea ce li s-a promis înainte de plecare din România

„Sunt niște diferențe din câte știu. Ei în contract, nu știu dacă este pe cazul materialului video pe care l-ați prezentat, au trecută o sumă, să spunem 9 euro sau ceva genul, dau un exemplu, sau 13 euro, cât scrie în material, și să spunem că ei primesc 11 euro. Vorbim despre cazul celor din Suceava despre care știm lucruri certe. Această sumă care se reține, 2, 3, 4, 5 euro pe zi, nu știu exact cât, înseamnă cazarea și masa. Chiar dacă cazarea este în condițiile pe care le-am prezentat”, a mai declarat acesta.

De asemenea, Tiberiu Avram a precizat că reprezentații firmei care s-a ocupat de angajarea românilor în Germania nu mai răspund la telefon.

Salariu de peste 2.000 de euro pe lună pentru muncitorii sezonieri

„Merită (n. r. să plece în Germania). Pentru 2.000 și ceva de euro pe lună, merită, înseamnă foarte mult. Dădeam exemplul oamenilor din Pătrăuți, ei stau 5-6 luni pe an în Germania, soț și soție, câștigă 2.000 și ceva pe lună fiecare. Faceți socoteala cu cât vin acasă când termină perioada”, a precizat jurnalistul în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Românii plecați la cules de sparanghel în Germania: „Nu vrem să murim aici pe capete!”

Mai mulți români au plecat în Germania ca muncitori sezonieri la cules de sparanghel în contextul în care România se confruntă cu o criză a locurilor de muncă în contextul pandemiei de coronavirus. Însă o femeie din Suceava care a plecat în Germania susține că nu sunt respectate măsurile de carantină, iar șefii le-au spus să mintă poliția atunci când se fac controale.

O femeie din Suceava care a plecat drept muncitor sezonier în Germania susține că în locul unde este aceasta angajată nu sunt respectate condițiile de protecție a muncitorilor în contextul pandemiei de coronavirus, relatează Monitorul de Suceava.