VIDEO | Caracterizarea făcută lui Putin după un an în KGB: ”Nesăbuit, fără sentimentul pericolului”. Petre Roman: ”Și-a creat puterea cu o elită și a devenit de necontrolat”

Publicat: 07 03. 2022, 22:13

This browser does not support the video element.

Vladimir Putin a fost 15 ani în KGB înainte să fie ales pentru prima dată președinte al Rusiei, în 2000. După un an de la recrutarea în KGB, caracterizarea făcută lui Putin i-a speriat pe șefii lui din agenția sovietică de spionaj: „Un tip nesăbuit, care nu are sentimentul pericolului”, a spus Petre Roman, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială ”Războiul din Ucraina”, transmisă live de Gândul. 

Întrebat ce portret i-ar face lui Vladimir Putin, fostul premier Petre Roman a spus: „Vă fac un portret din ce am citit. Cel mai interesant din ce am văzut este declarația unui coleg de-al lui care s-a formată la școala KGB. Acest coleg de-al lui, care a făcut o carieră de spionaj în KBG, a povestit că atunci când l-au recrutat pe Putin, după primul an i-au făcut o caracterizare și au spus: «Este nesăbuit». L-au dat afară și l-au recuperat la o altă secțiune.

Asta spune colegul lui :«Un tip nesăbuit, care nu are sentimentul pericolului». Acest lucru arată, din punct de vedere al profilului psihologic, și paranoia”.

Petre Roman a mai spus că actualul lider de la Kremlin și-a construit personalitatea pe care o afișează astăzi cu o ”elită” pe care a strâns-o în jurul lui.

„Cum a ajuns el este un lucru pe care nu-l știu, sub protecția lui Boris Elțîn. El apare ca viceprimar la Sankt Petersburg, primar fiind o personalitate democratică splendidă (Anatol Sobceak – n.r.). El, tot timpul a existat în fals. Și-a creat puterea personală cu o elită din jurul lui și a devenit de necontrolat”, a spus fostul premier.

Întrebat dacă liderii europeni nu știau aceste lucruri despre Vladimir Putin, Roman a răspuns: „Liderii europeni aveau obligația firească să facă diplomație. Rusia e Rusia.

După Crimeea, liderii lumii nu l-au băgat în seama. Asta e realitatea și aici intervine unghiul mort al diplomației occidentale și în special a celei americane. Să nu uităm că  Trump l-a considerat un mare prieten”.

Fostul prim-ministru afirmă că liderii lumii s-au înșelat în privința lui Putin în ceea ce privește alianța economică dintre Occident și Rusia.

”BASF și-a vândut filiala de gaz lui Gazprom si așa Germania, Belgia, Olanda și chiar și Polonia au devenit si mai dependente de gazul rusesc. Este clar că este vorba de niște interese economice. Credeau, la vremea respectivă, în prietenia, alianța economică cu Putin, ceea ce este evident că s-au înșelat”, a spus Petre Roman.