ZIUA EUROPEI. Istoricul Bogdan Bucur, la Gândul Live: În această criză generată de coronavirus, lucrurile care ne separă sunt puse pe tapet

Publicat: 08 05. 2020, 15:21
Actualizat: 08 05. 2020, 18:32

This browser does not support the video element.

Istoricul Bogdan Bucur a detaliat, la Gândul Live, contextul în care este marcată Ziua Europei în acest an, dezbaterile care sunt generate de criza COVID-19 și a întărit apartenența României la spațiul cultural european, dincolo de decalajele existente.

„Teme care să nu garanteze sau să nu genereze un consens național și supranațional, în cazul Uniunii Europene, vor fi tot timpul. Totodată în această criză generată de coronavirus, care are conotați ieconomice, politice, epidemiologice, medicale, în mod evident lucrurile care ne separă, lucrurile în legătură cu care noi nu suntem de acord sunt puse pe tapet , sunt puse cu asupra de măsură înainte”, a explicat Bogdan Bucur, la Gândul Live.

„Cred că putem să acceptăm faptul că lucrurile fac parte dintr-o normalitate, totuși suntem într-un regim, într-un spirit democratic și liberal, și atunci, după părerea mea, discuțiile acestea vor fi perpetue. La fel cum discuțiile în legătură cu democrația, cu modul în care reglementăm libertatea, de cât de mare trebuie să fie intervenția statului, multe alte teme de timpul acesta vor fi într-o dezbatere permanentă, pentru că, trebuie să fim cinstiți, democrația și statul liberal sunt o construcție care se reinventează permanent, doar dictatura pare la un moment dat că este perpetuă”, a conchis istoricul.

Ziua Europei este sărbătorită în fiecare an în data de 9 mai, ea simbolizând pacea și unitatea în Europa. Această zi are o însemnătate istorică, marcând momentul în care a fost pronunțată declarația Schuman: în anul 1950, Robert Schuman, ministerul francez al afacerilor externe la vremea respectivă, a ținut un discurs la Paris în care propunea înlăturarea oricărei posibilități de izbucnire a unui nou război în Europa.  Discursul său, cunoscut drept „Declarația Schuman”, este considerat a fi actul de naștere a Uniunii Europene de astăzi, potrivit Reprezentanței Comisiei Europene în România.