Ciolacu despre aderarea la Schengen: ”Interesele personale nu trebuie să fie prioritare în fața intereselor UE”

Publicat: 05 07. 2023, 15:08
Actualizat: 05 07. 2023, 15:59
Foto: gov.ro

Marcel Ciolacu i-a mulțumit, miercuri, cancelarului german Olaf Scholz pentru afirmațiile sale de „susținere necondiționată” a României în demersul de a adera la spațiul Schengen. Premierul a întărit faptul că România merită să intre în Schengen, întrucât îndeplinește toate criteriile impuse.

Aderarea la Schengen este o datorie de a ne implica cât mai mult. Este o așteptare din partea românilor și un drept al României, deoarece Comisia a spus că îndeplinim absolut toate criteriile tehnice”, a spus premierul.

Cu toate acestea, Ciolacu a identificat o problemă de „politică internă” care stă în calea aderării la Schengen. Și, în acest sens, a declarat că interesele personale nu trebuie să stea înaintea intereselor Uniunii Europene.

Mai este o singură problemă, o decizie care ține de politica internă a unui stat membru al Uniunii Europene și cred că, încet-încet, vom realiza că interesele noastre personale nu trebuie să fie prioritare în fața intereselor Uniunii Europene și a Comisiei Europene, mai ales când avem o criză de securitate la frontiera României, ”a declarat Marcel Ciolacu, la o conferință de presă.

Întrebat dacă a inițiat discuții cu omologul său austriac, Karl Nehammer, Marcel Ciolacu a spus că urmează să facă acest lucru. Până acum, a dialogat cu reprezentanții Spaniei, țară care de la 1 iulie deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Nu, am avut o discuție, în primul rând, cu cei care au președinția, în acest moment, cu Spania. Vedem că Pedro Sanchez a pus ca și prioritate a președinției Spaniei aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Nu am avut până acum un contact direct cu prim-ministrul Nehammer. Sunt ferm convins că urmează”, a spus Marcel Ciolacu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente”

„PAGUBE” uriașe după lăsarea României și Bulgariei la poarta Schengen. REZOLUȚIA care solicită Bruxelles compensarea costurilor din anii neaderării 

EXCLUSIV | Șase luni fără ca Austria să accepte aderarea la Schengen. Cum poate schimba Spania veto-ul austriac. ”Nu e nevoie de încă o umilință”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”