Dragnea și Iohannis decid mâine marea descentralizare. Ponta: „Poliția rămâne în sistem centralizat, nu suntem pregătiți pentru descentralizarea ei”

Publicat: 07 10. 2013, 13:57
Actualizat: 29 07. 2014, 19:34

Liderii USL au convenit ca mâine să aibă o nouă ședință a Uniunii, în care să fie discutată tranșant problema descentralizării. Singura decizie luată în astăzi o reprezintă faptul că Poliția rămâne în sistem centralizat și nu intră în procesul de descentralizare. Delegația PSD urmează să fie condusă de Liviu Dragnea și Marian Oprișan, în timp ce cea a PNL de primarul Klaus Iohannis. În ultima perioadă, între Iohannis și Dragnea a existat un schimb de replici pe tema descentralizării.

„Vom stabili ce anume din structurile actuale: direcția agricolă, direcția de sănătate, direcțiile județene de tineret, porturile merg către teritoriu. Această trecere se va face cu oameni și buget”, a spus premierul Ponta.

Prim-ministrul a ținut să precizeze că există o opinie majoritară în USL potrivit căreia, „poliția rutieră cel puțin pentru o perioadă, niște ani” nu merge către autoritățile locale, motivând că „nu suntem pregătiți pentru asta”. Săptămâna trecută, Victor Ponta anunța că susține descentralizarea Poliției, deoarece sistemul este aplicat în mai multe state europene. De asemenea, inspectoratele școlare rămân la Ministerul Educației și nu vor intra în subordinea Consiliilor Județene.

Discuția de mâine urmează să fie purtată între liderii din teritoriu ai PNL și PSD, la ea urmând să participe printre alții vicepremierului Liviu Dragnea, președintele UNCJR, Marian Oprișan, și prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis.

Iohannis declara că 1 ianuarie 2014 este o dată greu de realizat pentru descentralizare și că nu a depus amendamente la proiectul descentralizării trimis de Liviu Dragnea în teritoriu, deoarece nu i-a fost comunicat în mod oficial.

În schimb, vicepremierul Dragnea, afirma că „țara nu mai poate sta în loc” pentru că unii nu vor și trebuie să „ne rupem de comunism” prin realizarea procesului descentralizării.