Eurodeputatul Cristian Bușoi, responsabil în relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va accelera evaluarea vaccinului anti-COVID19 produs de Moderna

Publicat: 18 12. 2020, 15:27
Actualizat: 06 04. 2021, 14:36

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA, a informat că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va accelera evaluarea vaccinului împotriva COVID- 19 produs de Moderna cu aproape o săptămână, după primirea ultimelor date restante.

Agenția Europeană a medicamentului va accelera evaluarea vaccinului anti-COVID19 produs de Moderna cu aproape o săptămână, după primirea ultimelor date restante de care avea nevoie”.

„Este informația pe care am primit-o de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ca responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA”.

Eurodeputatul spune că, potrivit informațiilor transmise de către EMA, compania Moderna a prezentat date restante necesare pentru evaluarea cererii de autorizare a vaccinului, fiind posibilă o avansare a datei adoptării unei decizii. Anunțul a fost făcut la doar câteva zile după ce EMA a spus că își va muta ședința comitetului pentru 21 decembrie pentru a încheia evaluarea autorizației condiționate de introducere pe piață pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer / BioNTech.

Cristian Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu EMA: „Moderna a prezentat ieri Agenției ultimul pachet de date restante necesare pentru evaluarea cererii de autorizare ”

„Anunțul vine la scurt timp după ce EMA a anunțat întâlnirea finală de evaluare a vaccinului produs de BioNTech/Pfizer pentru luni, 21 decembrie 2020, tot cu o săptămână mai devreme decât era planificat inițial.

Moderna a prezentat ieri Agenției ultimul pachet de date restante necesare pentru evaluarea cererii de autorizare a vaccinului, care conține informații specifice fabricării vaccinului pentru piața UE”.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că a avansat data adoptării unei decizii privind autorizarea vaccinului anti-Covid produs de compania Moderna la 6 ianuarie.

„Ținând seama de progresele realizate, Agenția a programat o reuniune extraordinară a Comitetului său pentru medicamente de uz uman (CHMP) pentru a încheia evaluarea cererii de autorizare condiționată de introducere pe piață a vaccinului Moderna pentru 6 ianuarie, cu o săptămână mai devreme decât data anunțată inițial”..

Eurodeputatul român a citat răspunsul pe care l-a primit la Cabinetul său de la Bruxelles din partea președintei EMA, Emer Cooke.

«Numărul infecțiilor este în creștere în întreaga Europă și suntem conștienți de responsabilitatea uriașă pe care o avem pentru a introduce un vaccin pe piață cât mai repede posibil, păstrând în același timp soliditatea analizelor noastre științifice», mi-a transmis președintele Agenției Europene a Medicamentului, Emer Cooke, directorul executiv al EMA într-un document pe care l-am primit la Cabinetul de la Bruxelles.

„După ce CHMP va da undă verde acestui vaccin, Comisia Europeană va decide rapid acordarea unei autorizații de comercializare a acestuia, valabilă în toate statele membre UE și SEE”.