Comisia Europeană confirmă că statele membre ale UE vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeași zi: „Să începem cât mai repede posibil, împreună, ca 27”

Comisia Europeană confirmă că statele membre ale UE vor putea începe campaniile de vaccinare în aceeași zi: „Să începem cât mai repede posibil, împreună, ca 27”
Publicat: 16/12/2020, 15:05
Actualizat: 06/04/2021, 14:36
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie. Surse din rândul deputaţilor francezi au declarat că o campania de vaccinare va fi lansată în aceeaşi zi în toate ţările Uniunii Europene, înainte de anunțul președintei Comisiei Europene. Recent, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că va autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech cu opt zile mai devreme decât era stabilit.

Sefa Comisiei propune începerea simultană a vaccinării în toate cele 27 de state membre ale UE

„Ca să ajungem la un final al pandemiei, vom avea nevoie ca 70% din populație să se vaccineze. E o sarcină uriașă. Să începem cât mai repede posibil cu vaccinarea, împreună, ca 27, să începem în aceiași zi. Am trecut uniți prin această pandemie, așa că haideți să începem și eradicarea acestui virus oribil împreună și uniți”.
Afirmațiile șefei executivului european au fost întărite și de Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unui interviu. Acesta a spus că „vaccinul va fi un cadou de Crăciun pentru toţi cetăţenii continentului nostru”.

„Este un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii”, a afirmat și vicepreședintele Comisiei Europene

„Comisia a negociat cel mai amplu portofoliu de vaccinuri candidate. Și, în cele din urmă, în termen de o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, astfel încât vaccinările pot începe imediat. Și mai multe vaccinări vor urma în noul an. În total, am cumpărat doze de vaccin mai mult decât suficient pentru toată lumea din Europa și vom putea să ne sprijinim vecinii și partenerii noștri din întreaga lume prin intermediul COVAX, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă”, a declarat von der Leyen, miercuri, în plenul Parlamentului European, de la Bruxelles. 

În timp ce europenii au urmărit vaccinările din Marea Britanie săptămâna trecută, apoi SUA săptămâna aceasta si Germania – acasă la BioNTech, von der Leyen – a făcut presiuni pentru ca EMA să permită ca vaccinul anti-Covid să fie pus la dispoziție înainte de Crăciun.

Statele UE au opțiunea de a continua în mod individual vaccinările mai devreme în temeiul normelor de urgență ale EMA, dar Comisia Europeană dorește o desfășurare coordonată în întregul bloc comunitar pentru a se asigura că niciun stat membru nu este lăsat în urmă.

Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie

EMA a anunţat marţi că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat.

Potrivit informațiilor transmise de EMA marți, 15 decembrie, depune eforturi alături de Comisia Europeană și de experți din UE în vederea primei autorizații de introducere pe piață a unui vaccin COVID-19, cu toate garanțiile, controalele și obligațiile pe care le impune o astfel de reglementare.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului, cel mai recent dintre acestea fiind stabilit cu compania farmaceutică Moderna, de unde Executivul european va achiziționa 160 de milioane de doze.

Un alt contract a fost încheiat cu grupul suedezo-britanic AstraZeneca şi cel american Johnson&Johnson (până la 400 de milioane de doze fiecare), cu asocierea franco-britanică Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), cu cea americano-germană Pfizer-BioNTech (până la 300 de milioane de doze) şi cu laboratorul german CureVac (până la 405 milioane de doze).

Potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cantităţi semnificative din vaccinurile împotriva COVID-19 sunt aşteptate din luna aprilie 2021, ea estimând că, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, care vor fi repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecărei ţări membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Moment ISTORIC în România. Intră în vigoare oficial pe 31 martie: Vom avea drepturi depline
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată