SONDAJ CSOP. Liberalii, favoriți la parlamentare, PSD, în picaj. Câtă încredere au românii în Președinție

Publicat: 05 01. 2015, 16:05

Aproape jumătate dintre cei care susțin că vor merge la vot sau au în intenție acest lucru ar vota cu PNL, fiind vorba despre un procent de 47% dintre respondenții care s-au arătat interesați de alegerile parlamentare, potrivit unui studiu realizat de CSOP, la comanda PNL, în decembrie.

La același scrutin, alianța formată din PSD, PC și UNPR ar câștiga doar 34% din voturi.

De altfel, sondajul prezintă și evoluția intenției de vot pentru alegerile parlamentare a partidelor din România în ultimele șase luni. În timp ce liberalii au înregistrat o scădere, de la 33% în iulie la 20% în septembrie, în ultimele trei luni ale anului cota lor a crescut de aproape două ori și jumătate, ajungând, în decembrie, la 47%.

În același timp, PSD s-a menținut timp de trei luni, iulie-august-septembrie, la 40%, din octombire au început să scadă treptat, având în noiembrie 32%. Cu toate acestea, social-democrații au crescut din nou în opțiunea de vot a românilor în luna decembrie, când beneficiau de 34% încredere.

Întrebați de opțiunea politică, 29% dintre respondenți au spus că simpatizează PNL, doar 19% PSD, în timp ce 27% au răspuns că nu s-au hotărât.

O altă creștere spectaculoasă în ce privește încrederea românilor în instituții se poate observa la Președinție. Dacă în iulie-septembrie, nivel de încredere era de aproximativ 11%, în noiembrie a ajuns la 41%. În decembrie însă, acest procent a scăzut din nou, până la 36%. Armata rămâne instituția în care românii au cea mai multă încredere, 66%, în timp ce Biserica se menține pe locul doi, cu 63%. La polul opus, românii au cea mai puțină încredere în Parlament, doar 12 la sută.

Pe de altă parte, se observă și o creștere a optimismului în rândul românilor, în ce privește direcția în care se îndreaptă țara. De la 18% în octombrie, cei care spun că România merge în direcția bună au ajuns la 41% în noiembrie.

Sondajul CSOP a fost realizat pe un eșantion de 1.044 persoane de peste 18 ani, pe baza unui chestionar standardizat, față în față, la domiciliul persoanelor intervievate, în perioada 13 – 18 decembrie 2014 și are o marjă de eroare de +/- 3,1% cu o probabilitate de 0,95.