CNSAS: Andrei Andreicuț a făcut poliție politică

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 10 04. 2012, 22:41
Colegiul CNSAS a dat, în ședința de joi, o decizie de poliție politică în cazul lui Andrei Andreicuț, episcop de Alba. Cazul lui Andrei Andreicuț a fost singurul discutat și votat în ședința de joi, potrivit declarației făcute de Mircea Dinescu la ieșirea din institut.

Colegiul CNSAS a dat, în ședința de joi, o decizie de poliție politică în cazul lui Andrei Andreicuț, episcop de Alba.

Cazul lui Andrei Andreicuț a fost singurul discutat și votat în ședința de joi, potrivit declarației făcute de Mircea Dinescu la ieșirea din institut.

Surse din CNSAS au declarat, pentru MEDIAFAX, că numele conspirativ al lui Andrei Andreicuț era "Ionică".

"Sunt încă alți opt ierarhi cu probleme mari în dosar, ierarhi importanți, în legătură cu care urmează să ne pronunțăm, însă s-a decis să amânăm luarea unor verdicte și să îi mai invităm o dată la audiere", a spus Dinescu.

Acesta a precizat că printre cei opt ierarhi intrați în vizorul CNSAS nu se află noul patriarh Daniel, numele său apărând doar pe lista titularilor de dosare arse în 23 decembrie 1989.

"Aia e o altă listă, la care lucrăm separat", a spus Dinescu.

Potrivit lui Dinescu, nici numele lui Bartolomeu Anania nu este între cele opt, în cazul acestuia Colegiul hotărând că, pentru mai multe lămuriri, "trebuie înființată o comisie specială, împreună cu experți de la SIE, care să ne ajute să deslușim cum stau de fapt lucrurile în cazul său".

Dinescu s-a arătat nemulțumit de verdictul dat în cazul lui Andrei Andreicuț, susținând că acesta "a fost forțat să colaboreze cu securitatea", după ce a fost prins, pe când era un tânăre preot, încercând "să pună o pilă pentru cineva ca să intre la Seminarul Teologic".

Mircea Dinescu s-a arătat nemulțumit și de decizia luată de Colegiu conform căreia mai mulți înalți ierarhi citați anterior pentru a fi audiați de CNSAS vor fi din nou invitați pentru a da detalii înainte de a se lua o decizie.