FMI: Redresarea economiei mondiale ar putea începe din acest an

Publicat: 16 02. 2012, 08:54
Actualizat: 02 03. 2012, 07:59
Redresarea economiei mondiale ar putea începe din acest an, în loc de prima jumătate a anului 2010, cum este prevăzut în estimările Fondului Monetar Internațional, a declarat, vineri, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters.

Redresarea economiei mondiale ar putea începedin acest an, în loc de prima jumătate a anului 2010, cum esteprevăzut în estimările Fondului Monetar Internațional, a declarat,vineri, directorul general al FMI, DominiqueStrauss-Kahn, citat de Reuters.

Refacerea „ar putea începe mai devreme de prima jumătate a lui2010, la sfârșitul lui 2009”, a afirmat Strauss-Kahn într-undiscurs susținut în capital norvegiană Oslo.

El a precizat că actuale prognoze ale FMI includ o creștere de 3% aeconomiei mondiale în 2010, după un declin de 1% în 2009.

„Asistăm la începutul sfârșitului crizei”, a arătat șefulFMI.

Strauss-Kahn a reiterat că guvernele nu trebuie să retragă prearapid măsurile de stimulare economică, care ar putea declanșa „orecesiune dublă, de tipul W”.

Directorul FMI a mai spus că în mod normal șomajul continuă săcrească timp de un an după începutul redresării, perioadă în careautoritățile trebuie să nu retragă măsurile de sprijin.

„Nu putem afirma că am depășit problemele până nu știm care estevârful șomajului”, a adăugat el.

Strauss-Kahn a precizat că Fondul va acorda în acest an împrumuturide patru ori mai mari, comparativ cu 2008, pentru a sprijini țărileafectate de criză.

Șeful FMI a mai arătat că G20, grupul celor mai mari economii alelumii, ar avea o reprezentativitate mai mare dacă ar include câțivanoi membri, dar nu a numit anumite țări.

El a dat totuși ca exemplu statele scandinave, care nu fac partedin G20, sau țările africane.

Mediafax