Gazprom este interesată de proiectul Nabucco

Publicat: 15 02. 2012, 11:55
Actualizat: 07 06. 2012, 22:46
Gazprom este pregătită să ia în considerare participarea la proiectul de construcție a conductei Nabucco, care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze din Asia Centrală, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus, transmite AFP.

Gazprom este pregătită să ia în considerare participarea la proiectul de construcție a conductei Nabucco, care urmează să aprovizioneze Europa cu gaze din Asia Centrală, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus, transmite AFP. Companiile participante la proiect sunt în acest moment RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) și Botas (Turcia).

În prezent, niciunul dintre statele participante la proiect nu are capacitatea să furnizeze volumul de gaze necesar pentru ca proiectul să fie rentabil, de circa 20-30 de miliarde de metri cubi pe an, a arătat reprezentantul Gazprom. El a mai spus că au apărut opinii, în cadrul Comisiei Europene, conform cărora „acest proiect nu poate ocoli Gazprom”.

Conducta Nabucco va avea o lungime de 3.300 de kilometri și o capacitate maximă de transport de 31 de miliarde de metri cubi pe an, investiția totală fiind evaluată la cinci miliarde de euro. Gazele vor proveni de la producători din Orientul Mijlociu și regiunea Caspică. Conducta va traversa Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și va ajunge până în Austria. Lucrările de construcție urmează să înceapă în 2009 și să se încheie în 2012.