Parlamentul European cere eliberarea disidentului chinez Hu Jia

Publicat: 15 02. 2012, 11:47
Actualizat: 09 05. 2012, 14:07
Deputații europeni cer autorităților chineze să-l elibereze pe disidentul Hu Jia și să respecte drepturile omului, mai ales având în vedere Jocurile Olimpice de la Beijing, informează Biroul de presă al Parlamentului European.

Deputații europeni cer autorităților chineze să-l elibereze pe disidentul Hu Jia și să respecte drepturile omului, mai ales având în vedere Jocurile Olimpice de la Beijing, planificate anul acesta, informează Biroul de presă al Parlamentului European.

Hu Jia a fost luat de poliție de la locuința sa din Beijing la 27 decembrie 2007, în urma unor acuzații de incitare la rebeliune. El și soția sa Zeng Jinyan, care au fost unii din candidații pentru Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire – Ediția 2007, au făcut cunoscute abuzurile petrecute în China în materie de drepturile omului, în ultimii ani, și au petrecut mult timp în arest la domiciliu, din cauza campaniilor lor.

În rezoluția adoptată joi, Parlamentul "condamnă puternic deținerea lui Hu Jia și cere eliberarea imediată a lui și a tuturor disidenților arestați și întemnițați pentru că și-au făcut cunoscute opiniile". Deputații cer autorităților să "asigure, dacă va fi necesar, acordarea de asistență medicală lui Hu Jia (care suferă de o maladie la rinichi) și tuturor celorlați disidenți deținuți". Deputații cer Chinei "să-și respecte angajamentele în materie de drepturile omului și statul de drept, în special Declarația ONU privind Apărătorii Drepturilor Omului", și "să nu facă din Jocurile Olimpice un pretext pentru arestarea, deținerea ilegală și întemnițarea unor disidenți, ziariști și activiști pentru drepturile omului".

Deputații cer Chinei "să-și reformeze legislația penală și să permită o mai mare libertate de exprimare a presei, a scriitorilor, reporterilor, etc" care vor transmite în întreaga lume despre desfășurarea Jocurilor Olimpice. Ei mai cer Beijingului să închidă locurile de detenție special stabilite pentru posibile persoane care să creeze probleme înainte de Jocurile Olimpice de anul acesta.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro