Secretarul de stat Nicolae Căbulea, demis din MAI

Publicat: 06 11. 2012, 15:04
Actualizat: 08 07. 2016, 07:57

Șeful Departamentului de Siguranță și Ordine Publică din Ministerul de Interne, secretarul de stat Nicolae Căbulea a fost demis din funcție, a anunțat astăzi ministrul de Interne Mircea Dușa.

Căbulea este pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului General, pentru abuz în serviciu, în dosarul privind listele electorale de la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.

În locul lui Nicolae Căbulea va fi numit generalul Anghel Andreescu, care a mai deținut această funcție în perioada 2005-2009. De-a lungul carierei, Andreescu a fost șef al Jandarmeriei și al SPP.

Nicolae Căbulea a fost propus în funcție de PNL. Procurorii au deschis dosarul după ce MAI a trimis o evidență a listelor electorale la solicitarea Curții Constituționale, apoi, a doua zi dimineață, MAI a trimis o nouă comunicare către CCR, în care spunea că nu își asumă evidențele respective.

În dosar mai sunt învinuiți fostul ministru al Administrației, Victor Paul Dobre, și șeful Direcției de Evidență a Persoanei din MAI, Constantin Manoloiu.

Judecătorii ceruseră evidențele oficiale, folosite pentru stabilirea listelor electorale permanente folosite de autorități la referendum. Pentru că pragul de participare nu a fost atins, iar referendumul urma să fie invalidat, USL a contestat corectitudinea listelor electorale, susținând că de fapt pe ele se află mult mai puține persoane, ceea ce ar fi scăzut pragul de participare necesar pentru validarea referendumului de demitere a lui Băsescu.