Un studiu confirmă transmiterea gripei aviare de la om la om, în 2006

Publicat: 15 02. 2012, 10:22
Actualizat: 21 05. 2012, 03:25
Analiza matematică a confirmat transmiterea gripei aviare provocată de virusul H5N1 de la om la om în Indonezia, în aprilie 2006, au declarat cercetătorii americani, citați de Reuters.

Analiza matematică a confirmat transmiterea gripei aviare provocată de virusul H5N1 de la om la om în Indonezia, în aprilie 2006, au declarat cercetătorii americani, citați de Reuters.

Cercetătorii afirmă că au găsit o modalitate de efectuare rapidă a testelor privind apariția focarelor de infecție pentru a verifica dacă epidemiile și pandemiile periculoase se pot răspândi. Autoritățile din domeniul sănătății din întreaga lume au convenit că apariția unei pandemii este probabilă, dar sunt îngrijorate în ceea ce privește răspândirea virusului gripei aviare H5N1.

Acesta afectează rar oamenii, dar, din 2003, au fost infectate cu acest virus 322 de persoane, dintre care 195 au murit.

Majoritatea au fost infectate direct de către păsări, dar s-au constatat câteva cazuri în care persoanele s-au infectat reciproc: în 2006 toți cei opt membri ai unei famili din Sumatra au murit, iar în Turcia alții opt au fost infectați, dintre care patru au murit. Autoritățile se tem cel mai mult de faptul că virusul ar fi putut dobândi capacitatea de a se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, ceea ce ar putea provoca o pandemie.

În Sumatra, una din insulele indoneziene, o femeie în vârstă de 37 de ani pare să îi fi transmis virusul nepotrului ei în vârstă de zece ani, care i-l-a transmis surorii sale, și apoi tatălui său. Testele ADN au arătat că tulpina virusului care a provocat moartea tatălui era foarte asemănătoare cu cea din sângele băiatului.

Cercetătorii estimează că rata unui al doilea caz, în care există riscul ca o persoană să o infecteze pe alta, este de 20 la sută.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro